Marga prezent la TVR în reluări: Postul public nu își poate permite promovarea unei astfel de personalități controversate

 

Andrei Marga, fostul rector al Universității Babes-Bolyai, fost ministru de externe al României a făcut niște declarații halucinante în contextul războiului din Ucraina. Marga este de părere că Ucraina trebuie să cedeze teritorii atât Rusiei, cât și României, Ungariei și Poloniei. Este un mesaj identic cu cel al lui Vladimir Putin ca să justifice invadarea Ucrainei.  Marga a făcut aceste afirmații la Alba Iulia, în cadrul unui eveniment în care și-a lansat cartea ”Soarta democrației”. ”Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei - Transcarpatia, Poloniei - Galiția, României - Bucovina și Rusiei - Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta e, va fi conflict. Să fim foarte limpezi - cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina și cu China situația și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina. 

Această ”personalitate erudită” a Clujului are de mai bine de zece ani o emisiune la Studioul Teritorial TVR Cluj, unde inițial apărea ca și moderatorul unei emisiuni găzduită de el, unde invita personalități de marcă, care vizitau universitatea clujeană. Încet-încet emisiunea însă s-a transformat într-un monolog săptămânal al lui Andrei Marga, care primește spațiu de emisie mai multă decât tot restul personalităților culturale ale Clujului la un loc, ca să-și etaleze părerile despre filosofie, lumea în care trăim, ș.a.m.d. Moderatorul Karen Sebesi are doar rol de actor secundar în emisiune, deoarece absolut toate subiectele care sunt discutate se abordează doar ca Andrei Marga să își spună părerea despre ele. 

Această emisiune a fost ținta unor critici dure deoarece după ce domnul Marga s-a dovedit a fi turnător cu acte în regulă și, există decizie CNSAS în această speță, ziariștii clujeni au semnalat faptul că postul public ar trebui să renunțe la  emisiunea ”de înaltă calitate”, care avea ca singur scop publicitatea săptămânală gratuită pentru un personaj expirat atât ca profesor universitar, cât și ca om politic.

Pe vremea respectivă ziarele clujene subliniau faptul că este scandalos că TVR Cluj difuzează regional și pe TVR 3 o emisiune dedicată unui turnător la Securitate, confirmat într-o sentință definitivă a Tribunalului Maramureș: Dialogurile lui Andrei Marga. Fostul rector încasa onorarii între 4.500-5.000 lei pentru această emisiune, a semnala presa clujeană.

După apariția în presă a declarațiilor privind Ucraina ale lui Andrei Marga toate reacțiile de la nivelul ministerului de externe până la presa locală clujeană au fost de delimitare clară față de aberațiile spuse de fostul rector al UBB.  Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, 18 septembrie, că ”respinge ferm” poziția lui Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației, privind granițele Ucrainei.Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent - preciza ministrul Bogdan Aurescu.

Cu toate acestea Marga a refuzat să își retragă declarațiile, spunând că ”repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului internațional și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare”.

Curioși să vedem dacă și în asemenea condiții această persoană poate să își păstreze emisiunea la postul public, l-am contactat telefonic pe directorul actual al TVR Cluj, Alin Gelmărean, care ne-a declarat că deocamdată emisiunea lui Andrei Marga figurează și în prezent în grila de programe a postului teritorial, în sistem de redifuzări. El a ținut să precizeze totuși că, având în vedere declarațiile acestuia, care contravin flagrant cu linia de politică externă a României, postul public nu își poate permite promovarea unei astfel de personalități controversate şi va reevalua situaţia. 

Contravine cu menirea postului public de televiziune definită prin lege. Avem nenumarate semnale şi întrebări despre poziţia acestei emisiuni în grilă de programe . Trebuie spus că profesorul Marga venea ca invitat în poziţia de filosof şi nu altceva. TVR Cluj nu are o relaţie contractuală cu profesorul Marga”, a declarat Alin Gelmărean, subliniind faptul că va fi foarte atent ca asemenea derapaje să nu poată fi asociate cu imaginea postului public și al Studioului Teritorial TVR Cluj.

Comentarii Facebook