Tokes a anunțat la Cluj candidații PPMT la parlamentare. I-a pus să JURE că vor lupta pentru autonomia ungurilor

 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și-a anunțat lista candidaților la alegerile din 9 decembrie, iar aceștia au depus jurământ că vor lupta pentru autonomia Ținutului Secuiesc. 

 

Partidul are 40 de candidați la Senat și 39 la Camera Deputaților.

 

La eveniment a participat și eurodeputatul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor, preşedintele PPMT, Németh Zsolt, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oskar, şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.

 

PPMT a prezentat candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie iar luni vom depune candidaturi în 16 judeţe din Trasilvania, Bucureşti şi Bacău, plus colegiul din străinătate. Avem 40 de candidaţi la Senat şi 39 pentru Camera Deputaţilor. Ne-am focusat pe judeţe din Secuime şi judeţele unde maghiarii sunt majoritari. Candidaţii noştri au depus jurământul ca să servească cauza autonomiei în activitatea lor politică şi publică. Ne-am bazat pe jurământul similar rostit acum 20 de ani când comunitatea maghiară a lansat, în 1992, Declaraţia de la Cluj, document de referinţă al scopurilor noastre, şi anume crearea cadrului legislativ şi constituţional pentru un sistem de autonomii comunitare şi autoguvernare internă”, a precizat Toro T. Toro.

 

Partidul lui Tokes speră să ajungă în parlament, chiar dacă nu va obține 5% din voturi, folosindu-se de ”pragul alternativ”, conform căruia dacă un partid câștigă în 6 colegii pentru Camera Deputaţilor şi în 3 de Senat intră în Parlament.

 

Progamul electoral al PPMT se bazează pe obținerea autonomiei. ”Regretăm că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins invitaţia la dialog lansată de Toro T. Tibor. Refuzul dialogului este de neînţeles, pentru că partidele maghiare pot avea strategii comune, care nu se exclud reciproc. Noi vom avea o campanie de mobilizare, să intrăm şi noi şi UDMR în Parlament. Credem că maghiarii şi România ar câştiga dacă şi PPMT ar intra în Parlament, pentru că doi fac mai mult decât unu”, a spus Szilagyi, care a completat că sloganul partidului este ”autonomia, transilvanismul şi regionalismul, având ca model federalismul german”.

 

Ceremonia de depunere a jurământului de către cei 79 de candidați a avur loc la restaurantul Agape, de pe strada Iuliu Maniu.

Comentarii Facebook