Duminica 28 Aprilie

Proiect GIGANT cu peste 300 de case aprobat în Borhanci! Va fi o presiune uriașă pentru traficul din Gheorgheni


Un nou proiect gigantic va fi realizat în cartierul Borhanci, pe Dealul Popii. Vorbim despre peste 300 de locuințe care vor fi edificate pe 150.000 de metri pătrați. 

Primarul Emil Boc a explicat că proiectul este fazat după 2026, adică se va face abia după acest an, când va fi finalizată centura metropolitană.

Pe baza Planului Urbanistic Zonal obținut azi de beneficiarii proiectului din Dealul Popii urmează să scoată acum un certificat de urbanism și să aplice pentru obținerea autorizației de construcție. Totul este de durată, dar cursul este stabilit și acolo se vor putea face zeci de locuințe. 

Prezentarea arhitecților:

Vorbim despre 148.000 de mp pe Dealul Popii, format din 17 parcele, cu destinație agricolă în prezent și libere de construcții. Terenul este adiacent hub-ului educațional și sportiv, cu care a fost corelată documentația noastră.

Zona este destinată urbanizării pentru locuințe cu regim redus de înălțime. Se propune reparcelarea terenului, stabilirea unei trame stradale conform celor prevăzute de Primăria Cluj-Napoca.

Au rezultat 163 de parcele cu suprafețe cuprinse între 350 și 1000 de metri pătrați. Toate parcelele au acces la drumul principal.

Doar 8 parcele au sub 400 de metri pătrați, 63 sunt sub 500 de mp, 90 de parcele au până la 1000 de metri pătrați, și câteva au peste 1000 de mp. 

Se vor face maxim două unități locative pe parcele de minim 500 de mp, iar pe parcelele cu minim 1000 de mp se pot face două locuințe unifamiliale izolate.

Amplasarea se va realiza cu retragerea de 6 metri față de drum și se păstrează retragerea de 6 metri și pentru garaje. Pentru locuințele unifamiliale s-au propus două parcări și pentru locuințele de tip înșiruit câte o parcare. Pot 35% și CUT 0,9%, pentru aceste parcele.

Vom avea două parcele de 1712 metri pătrați și de 800 de metri pătrați destinate structurilor de învățământ, sănătate și asistență socială de timp centru rezidențial. 

Activitățile economice vor fi realizate pe o suprafață de 6.600 de mp, adică mai multe parcele de peste 1000 de metri pătrați. Această zonă este destinată pentru clădiri cu funcțiuni economice, birouri, alimentare, cazarea turistică, funcțiuni culturale sau sănătate. Acestea au regim de înălțime de 15 metri la cornișă.

Pentru zona verde s-au stabilit două puncte, cu suprafețe de 6000 de metri pătrați și de 2800 de metri pătrați, plus scuarurile din cartier. Proprietatea va rămâne în grija beneficiarilor.

Accesul principal este din strada Borhanci, dar există alte accese. Profilele stradale propun câte o bandă pe sens și circa 160 de locuri de parcare, înierbare, dispuse longitudinal, pentru vizitatori”, au spus arhitecții. 

99.JPG

Proiectul a fost aprobat de arhitecții din Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, urmând ca beneficiarii să mai revizuiască o dată actele expirate, proiectul fiind unul mai vechi. Consiliul Local Cluj-Napoca va fi cel care va trebuie să voteze autorizația de construcție a acestui mini-cartier. 

Traficul din zonă va avea mult de suferit prin apariția acestor noi zeci de case. Circulația este oricum bară la bară pe strada Borhanciului, care se descarcă în strada Constantin Brâncuși și apoi în Piața Cipariu. Acolo este haos în fiecare dimineață, iar alte sute de mașini nu vor aduce nimic bun. 

Beneficiarul proiectului este Dan Vasile Gorgan, care reprezintă oficial Grupul proprietarilor terenurilor din Dealul Popii. Gorgan este proprietarul Deltamed, denumit ”Regele salvărilor”, apropiat de Raed Arafat și cel care livrează toate ambulanțele SMURD din România. 

Vasile Gorgan are o avere cuprinsă între 6 și 10 milioane de euro, fiind unul dintre cei mai bogați clujeni. 

Capture7.JPG

Capture5.JPG

Capture4.JPG

Capture2.JPG

Capture1.JPG

Capture.JPG

--------------

UPDATE

Primarul Emil Boc a spus că proiectul a fost aprobat, dar a fost fazat după anul 2026, adică se va face numai după acel an. 

Comentarii Facebook