MAE şi MAI: România susţinută constant pentru aderarea la spaţiul Schengen de către Comisia Europeană


Poziţia Comisiei Europene la reuniunea Consiliului JAI desfăşurată joi, 6 decembrie, la Bruxelles, a rămas constantă în ceea ce priveşte susţinerea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cel mai scurt timp posibil.

"Poziţia Comisiei rămâne constantă, respectiv de susţinere a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cel mai scurt timp posibil" , evidenţiază un comunicat de presă comun transmis joi agenţiei MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Comisarul Malmstrom a afirmat că "nu există condiţii noi şi Comisia reafirmă că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile şi doreşte ca cele două ţări să adere cât mai repede la spaţiul Schengen", potrivit comunicatului menţionat.

Sursa citată a mai subliniat că subiectul aprobării deciziei de aderare a României şi Bulgariei nu figurează ca atare pe agenda reuniunii JAI, pentru că se menţin poziţiile unor state membre care aşteaptă publicarea raportului MCV.

MAE şi MAI afirmă şi că "în ceea ce priveşte obţinerea unei perspective noi privind aderarea la Schengen, respectiv martie 2013, cadrul cel mai potrivit este Consiliul European din decembrie 2012, sens în care au fost deja efectuate demersuri la nivel guvernamental, inclusiv în cadrul reuniunii JAI de astăzi".

"Într-adevăr, confirmarea finalizării de către România şi Bulgaria a măsurilor acompaniatorii decise la Consiliul European din martie a.c. ar trebui făcută la acelaşi nivel, respectiv cu ocazia Consiliului European din decembrie 2012", se arată în comunicatul celor două ministere, potrivit Mediafax.

Şeful delegaţiei române, secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, a reafirmat aşteptarea românilor de a primi acordul cu privire la aderarea la Schengen la primul Consiliu JAI din mandatul Preşedinţiei irlandeze.

Comentarii Facebook