Laszlo Tokes: M-am săturat de România! Ungaria trebuie să fie un garant pentru maghiarii din România

 

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat că s-a săturat de România, unde este persecutat. Cu toate acestea preferă să rămână și să nu emigreze.  

 

M-am săturat de România, scria Sabin Gherman în urmă cu 15 ani. Având în vedere persecuția la care sunt supus referitor la chestiunea decorației ”Steaua României”, aș putea să spun și eu același lucru, dar, fiind de etnie maghiară, nu pot să zic așa ceva deoarece cuvintele mele ar fi răstălmăcite cu rapiditate și aș fi considerat ”anti-român”. Așadar, să spună mai departe Sabin Gherman și acei români – trei-patru milioane – care s-au săturat de sărăcia din România post-comunistă și care s-au mutat în țările mai dezvoltate din Occident în scopul supraviețuirii...

 

Însă și eu m-am săturat să văd că, după aproape un sfert de secol de la căderea dictaturii lui Ceaușescu, aceiași tovarăși mă vânează utilizând aceleași metode și, urmând comanda primită la partid, vor să îmi facă zile fripte.

 

Pe data de 20 noiembrie am avut parte de o experiență halucinantă la București. După 24 de ani, același avocat, Kincses Előd, m-a apărat în disputa cu premierul și conducătorul de partid Victor Ponta, așa cum s-a întâmplat și în 1989, la Timișoara. Atunci, dl. Kincses s-a ocupat de apărarea mea împotriva conducătorului Nicolae Ceauşescu.

 

Vestitul Serviciu Secret al lui Ceaușescu revine. Cândva, în cadrul Direcției 3 de la Serviciul 2 al Securității activa subunitatea numită „Naționaliști și fasciști germani”, care se ocupa de urmărirea Hertei Muller și a conaționalilor ei. Iar direcția specializată pe „Ungurii iredentiști” avea menirea să apere de noi, maghiarii, regimul național-comunist român. După atâta amar de vreme, e cutremurător să vedem că Guvernul Ponta – care dispune de majoritate absolută în Parlament – ar apăra din nou Transilvania de „ungurii iredentiști”. În acest caz concret, mă acuză pe mine că pun în pericol integritatea și unitatea teritorială a României prin comportamentul meu ”anti românesc”.

 

Ședința și decizia Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României” prezintă foarte bine situația actuală a democrației din România. Chiar și prin unicitatea celor întâmplate, este vorba despre un indiciu credibil cu privire la faptul că un regim post-ceaușist și post-securist se află la Putere în țara noastră, regim care, pe lângă negarea asigurării drepturilor maghiarilor minoritari, reneagă și moștenirea timișoreană a schimbării din decembrie 1989”, a declarat europarlamentarul.  

 

El se întreabă: ”Unde au fost în 1989 Victor Ponta, Corina Crețu și Mircea Geoană, respectiv tovarășii lor acuzatori și judecători care, acum, în loc să tragă la răspundere criminalii în masă din perioada comunistă și din timpul Revoluției, își bat joc de spiritul Timișoarei pe baza unor acuze și pricini fabricate?

 

Ceea ce s-a întâmplat în 20 noiembrie la București este continuarea crizei constituționale și a crizei statului de drept pentru care, în 2012, Uniunea Europeană a arătat România cu degetul. Dreptul la liberă exprimare, garantat de Constituție, dreptul la opinie și la apărare sunt chestiuni elementare care au fost prejudiciate prin activitatea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”. Cu toate acestea, Partidul și Securitatea mă pedepsesc pentru că apăr în mod legitim drepturile maghiarimii din România”.

 

Laszlo Tokes a cerut în vară la Băile Tușnad ca Ungaria să fie un stat ”garant” pentru maghiarii din România, iar acum repetă cererea. ”În vara acestui an, la Băile Tușnad, în prezența primului ministru Orbán Viktor și în interesul maghiarimii din Transilvania, am cerut ca Ungaria să accepte să (ne) ofere să fie un stat garant. După cele întâmplate, mi se pare că este și mai necesar să repet această solicitare. Văzând atitudinea represivă a Puterii naționaliste și post-comuniste, observând poziția ei anti-maghiară generală și refuzul ideii de autonomie, pretindem protecție nu numai din partea Ungariei, ci și din partea Europei – ca parte a apărării democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunităților etnice minoritare din Uniunea Europeană și de pe întreg continentul european”, a mai explicat Tokes.

Comentarii Facebook