Fostul presedinte Emil Constantinescu participa la aniversarea a 90 de ani de la infiintarea primei universitati romanesti la Cluj

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, participa la manifestarile dedicate aniversarii a 90 de ani de la infiintarea primei universitati romanesti la Cluj. Ion Iliescu, desi a confirmat prezenta la manifestare, nu a venit.

 

Manifestarile au inceput la ora 18.00 in sala Auditorium Maximum a Universitatii Babes-Bolyai. Participa rectori de la majoritatea universitatilor din tara, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc si fostul presedinte Emil Constantinescu. Dupa discursurile oficiale, participantii vor asista la un concert aniversar al Operei Nationale Romane din Cluj.

 

Emil Constantinescu a spus ca, in discursul rostit in fata publicului, ca UBB a devenit una dintre cele mai importante universitati din tara, care a reusit sa atraga nu numai tinerii din Cluj, ci pe cei din intreg Ardealul. El sustine ca este absolvent al universitatii clujene. "Sunt invidios pe Universitatea din Cluj inca pe vremea cand eram rector la Universitatea din Bucuresti", a spus fostul presedinte al statului.

 

Desi a fost invitat la aniversare si chiar si-a confirmat prezenta, Ion Iliescu nu a ajuns la Cluj. Rectorul UBB, Andrei Marga, a declarat ca au fost invitate toate personalitatile si ca trebuie intrebat Ion Iliescu de ce nu a venit.

 

Prima universitate romaneasca se constituie la Cluj in 12 mai 1919, iar cursurile incep in 3 noiembrie 1919, cu prelegerea "Datoria vietii noastre", sustinuta de Vasile Parvan. In data de 1 februarie 1920, regele Ferdinand I proclama solemn infiinatrea primei universitati romanesti in Cluj.

Comentarii Facebook