Miercuri 24 Aprilie

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății la Cluj: E inadmisibil! Mergi la 13.00 la spital și medicii sunt deja la privat


Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, este nemulțumit de faptul că în sistemul actual există medici care de multe ori nu pot fi găsiți în spital în timpul programului de lucru. 

El a declarat la Cluj că este inadmisibil să mergi la un spital de stat la ora 13.00 și să nu aibă cine să te consulte, pentru că medicii lucreză și la privat. Din acest motiv, Vlad Voiculescu susține că acum avem un sistem de sănătate care este un “un sat fără câini, din orice aspect, de la infrastructură până la disponibilitatea medicamentelor [...] Ministerul, casa, agenția națională a medicamentului nu mai pot fi trase la răspundere și asta le convine de minune. Dumneavoastră știți mai bine care e situația spațiului public de aici din Cluj, în ce măsură oamenii de la guvernare de la nivelul local  sau de la nivelul central mai sunt trași la răspundere în vreun fel sau se mai simt răspunzători în vreun fel pentru ceea ce fac sau nu fac. La nivel național noi vedem o așezare PNL-PSD, în care nu se mai simt răspunzători în fața nimănui“.  

Situația actuală, în care medicii lucrează și la stat și la privat, naște multe controverse și nemulțumiri, mai ales printre pacienți, cei care plătesc lunar contribuții CAS, din care se achită și salariile medicilor angajați în sistemul de stat.

Chiar și unii medici consideră că ar trebui să se lucreze sau la stat sau la privat

Nu doar pacienții consideră, însă, că nu este corect ca medicii să lucreze și la stat, și la privat, ci chiar și unii medici sunt de aceeași părere.

Directorul medical al Institutului Inimii ”Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, declara că în urmă cu câteva luni că medicii nu ar trebui să lucreze și la stat și la privat. 

Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri. Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea. Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip. Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, să le îndrume către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat. Cel puţin în specialitatea mea şi în specialităţile conexe cu specialitatea mea se lucrează cu exact aceleaşi materiale şi la stat, şi la privat, aceiaşi oameni lucrează şi la stat şi la privat, diferenţa este că la stat pacienţii sunt trataţi gratuit, pe când la privat pacienţii trebuie să plătească”, declara Adrian Molnar în urmă cu câteva luni.

Citiți aici declarația directorului medical al Inistitutului Inimii


Comentarii Facebook