Eniko Vincze, candidat la functia de rector al UBB Cluj: Reglementarea privind rectorul interimar trebuia sa vina mai demult


Eniko Vincze, candidat la functia de rector al UBB Cluj, sustine ca aceasta decizie, privind numirea in functie a unui rector interimar, trebuia sa fie luata de mult pentru a evita abuzurile.

"Ordinul MECTS din 16.02.2012 privind luarea unor masuri in derularea procedurii de alegere a rectorului in institutiile de invatamant superior a provocat, precum era de asteptat, puternice reactii si de o parte si de pe alta. Ordinul vine intr-un context in care alegerile, si nu doar de la UBB, ci de la mai multe universitati din tara, au fost intarziate nepermis de mult, si in care conducerile vechi ale institutiilor de invatamant superior (autoritariste pe plan local) duc o lupta politica cu guvernarea PDL (si autoritarismul puterii centrale)", sustine Eniko Vincze, conform multiversitate.ro.

Candidatul al fuctia de rector sustine ca prin numirea unui rector interimar s-ar preveni abuzurile. "In ceea ce priveste reglementarea privind rectorul interimar, ea trebuia sa vina mai demult, pentru a preveni abuzuri si situatii in care, conform legii, institutiile noastre ar intra in ilegalitate (fiind conduse de persoane care trebuia sa-si fi incheiat atributiile la o anumita data). Faptul ca ea a sosit acum, poate crea panica, dar senatele universitatilor trebuie sa fie capabile ca, in aceasta situatie tensionata, sa desemneze persoana cea mai adecvata pentru aceasta functie, sa asigure legalitatea deciziilor si astfel sa incheie alegerile in bune conditii", a precizat Eniko Vincze.

Despre reglementarile privind dreptul la vot al persoanelor aflate la varsta pensionarii, Eniko Vincze considera ca sunt discriminatorii. "Nici universitatile, nici guvernul nu au luat in serios inceperea demersurilor legale in vederea pensionarii efective ale persoanelor aflate la varsta pensionarii. In fine, o apreciere generala: Autonomia universitara este definita prin lege. Dar noi, oamenii suntem cei care facem ca legile sa functioneze sau nu, si care, desigur, cream, imbunatatim, sau deformam legile. Pentru ca in cele din urma sa nu devina instrumente ale sustinerii unui status quo sau altul, sau, daca vreti, pentru ca Ordinul Rectorului sau Ordinul Ministrului sa nu mai functioneze conform aceluiasi tipar al tintirii anumitor persoane printr-o reglementare aparent generala (ce devine, tocmai din acest motiv abuziva), noi, universitarii, trebuie sa ne detasam de aceste jocuri de putere si grupuri de interese. Numai astfel, filtrata prin gandirea noastra libera si critica, va putea sa functioneze si autonomia universitara", a mai spus candidatul la functia de rector al UBB Cluj.

Citeste mai jos ordinul ministerului Catalin Baba...

Marga, "executat" de Catalin Baba si inlocuit cu un rector interimar! Vezi ordinul

Comentarii Facebook