Doi directori ai Primăriei Cluj-Napoca au coronavirus. Funcționarii sunt panicați și cer să se facă teste


Angajații Primăriei Cluj-Napoca sunt panicați după ce doi directori și un angajat de la Centrul bugetar de administrare creşe (instituție subordonată Primăriei Cluj-Napoca) au fost depistați cu coronavirus.

Este vorba despre Lucia Lupea, șef Serviciu Achiziții Publice din Primăria Cluj-Napoca, și mama acesteia, care lucrează la creșe, un serviciu tot în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. Conform surselor Știri de Cluj, chiar și director executiv al Primăriei Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu, este infectat cu coronavirus. 

Primarul Emil Boc recunoaște cele două cazuri (cei doi directori, angajata de la creșe nefiind funcționar al municiopalității), dar a declarat că testarea trebuie făcută confom anchetelor epidemiologice. ”Se face o anchetă epidemiologică și ia legătura cu cel depistat pozitiv, care declară contacții direcți, adică cei care au stat la o distanță mai mică de un metru, fără mască, mai mult de 15 minute. Pentru ceilalți se recomandă să sune la medicul de familie sau să își facă test pe cont propriu, pentru că nu este un cadru legal să se facă test gratuit”, a precizat primarul Emil Boc.

Cu toate acestea, angajații sunt panicați din cauza celor două cazuri și a faptului că nu se fac testări. 

Directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia, a precizat că șefa Achizițiilor Publice din Primăria Cluj a aflat în urmă cu trei zile că are coronavirus. ”Doamna Lupea a fost asimptomatică, s-a prezentat la testare în 10 iulie, pozitivă în data de 11, când s-a și internat. Și acum tot asimptomatică este. Din ancheta epidemiologică pe care am derulat-o, nu are contact decât cu părinții, soțul, doi prieteni și o vecină. În urma acestei anchete, am testat și mama, care a devenit simptomatică, și ea este pozitivă și internată în spital. Ceilalți contacți se află în izolare la domiciliu și sunt urmăriți de medicul de familie”, a declarat, pentru Libertatea, șeful DSP Cluj.

Ce nu s-a spus este că mama Luciei Lupea s-a întâlnit cu circa 36 de copii și părinți acestora, în cursul săptămânii trecute.

Directorul Virgil Poruțiu nu a putut fi contactat la telefon. Se pare că acesta este asimtomatic. Despre acest caz, Primăria Cluj-Napoca a trimis și un comunicat de presă.

În cursul zilei de ieri un angajat al Primăriei Cluj-Napoca a prezentat simptome care puteau fi asimilate Covid-19 și s-a prezentat imediat în vederea efectuării testului de specialitate în urma căruia a fost declarat pozitiv Covid -19.

Angajatul se va conforma cerințelor de specialitate stabilite de către corpul medical. În perioada următoare Direcția de Sănătate Publică urmează să efectueze ancheta epidemiologică, conform legii.

De asemenea, pe lângă ancheta epidemiologică, Primăria a recomandat tuturor angajaților care prezintă simptome COVID-19 să efectueze testul de specialitate.

Primăria, la fel ca și în situația anterioară, va respecta cu strictețe cerințele anchetei epidemiologice cu privire la testări și alte măsuri. Primăria va continua dezinfectarea periodică a tuturor birourilor și spațiilor publice din cadrul Primăriei.

Primăria continua extinderea muncii la domiciliu a funcționarilor publici a căror activitate poate fi desfășurată in aceasta forma, potrivit fisei postului”, precizează Primăria Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca nu are cadru legal să facă testări gratuite.

Comentarii Facebook