Controversații Alexandru Cordoș și Ștefan Dimitriu s-au reînscris în PSD Cluj pentru a întări organizația


PSD Cluj se întărește cu aducerea a două personaje de tristă amintire, Alexandru Cordoș și Ștefan Dimitriu.

Cordoș și-a dat demsia din PSD, în 2016, exact când soția lui, Mihaela Cordoș, a fost condamnată la închisoare pentru că lua șpagă în vederea aranjării unor concursuri de angajare la Spitalul Clinic Județean Cluj. Cordoș a candidat în 2016 pentru un nou mandat de senator din partea Partidul România Unită (PRU) - Cluj, dar a eșuat lamentabil.

Mihaela Cordoș, soția fostului senator PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a fost condamnată, în 2016, la trei ani și șase luni de închisoare. Ea a cerut bani de la 20 de clujeni pentru a-i angaja la Spitalul Clinic Județean Cluj.

Mihaela Cordoș a fost până la arestarea de către DNA referent la Serviciul de Resurse Umane din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj. În această calitate i-a făcut pe mulți să înțeleagă că îi poate angaja la Spital, trucând concursuri. Ea a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare, după ce și-a recunoscut vina.

Mihaela Cordoș a beneficiat, după ce a recunoscut toate acuzațiile, de o reducere cu o treime a sentinței. Se pare că inițial judecătorul ar fi dat pedeapsa de 5 ani de închisoare, dar a redus-o la 3 ani și 6 luni pe fondul procedurii de recunoaștere a vinei. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CORDOȘ MIHAIELA LUCIA, referent în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (26 acte materiale),

CORDOȘ ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale),

CORDOȘ ANDREEA ALEXANDRA (fiica acestora), cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, în formă continuată (3 acte materiale).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În intervalul noiembrie 2014 – prezent, suspecta Cordoș Mihaiela Lucia a pretins de la mai multe persoane foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 – 10.000 lei, pentru ca, prin influența pe care ea și soțul său, Cordoș Alexandru, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să obțină cumpărătorilor de influență posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.

În perioada ianuarie – aprilie 2015, în activitatea sa infracțională suspecta Cordoș Mihaiela Lucia a fost sprijinită și de fiica-sa Cordoș Andreea Alexandra, care cunoștea faptul că mama sa primea foloase necuvenite pentru a-și trafica influența pe lângă diferite persoane din instituțiile mai sus amintite.

Concret, la data de 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, suspecta Cordoș Andreea Alexandra s-a deplasat la locul de muncă al unei persoane și i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj.

În alte două rânduri, suspecta Cordoș Andreea Alexandra a înapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa îi primise pentru a-și trafica influența pe lângă membrii comisiilor de examinare din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj .

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Suspecților Cordoș Alexandru, Cordoș Mihaiela Lucia și Cordoș Andreea Alexandra li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art.307 Cod de procedură penală”, precizat procurorii în 2015.

Soția fostului senator a fost trimisă în judecată, dar în cazul acestuia și al fiicei sale, procurorii au dispus disjungerea cauzei: ”Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpatul CORDOȘ ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, pentru infracțiunea de complicitate la trafic de influență, în formă continuată și față de inculpata CORDOȘ ANDREEA ALEXANDRA pentru infracțiunile de: cumpărare de influență (3 infracțiuni), complicitate la cumpărare de influență și trafic de influență (3 infracțiuni)”.

În același dosar s-au dat sentințele și pentru cei care au dat mită. Douăzeci de clujeni au fost condamnați cu suspendare în dosarul în care Mihaiela Cordoș, soția fostului senator Alexandru Cordoș, a fost judecată și condamnată pentru luare de mită. Citește AICI detalii despre spăgile încasate de soția lui Cordoș, acum revenit în PSD Cluj.

DNA a mai deschis un dosar penal pe numele lui Codroș pentru trafic de influență, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – 2015, Cordoș Alexandru, în calitate de senator în Parlamentul României, în schimbul unor foloase necuvenite a pretins față de suspectul Mureșan Dorin Dumitru că are influență asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieș și Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) și că va interveni pe lângă aceștia pentru câștigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziție publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje.

Influența pe care suspectul Cordoș Alexandru a pretins că o are pe lângă persoanele respective a fost una reală, firmele respective câștigând procedurile de achiziție publică organizate de SISETN și Compania de Apă Arieș.

Pentru „sprijinul” acordat, suspectul Mureșan Dorin Dumitru i-a remis în repetate rânduri suspectului Cordoș Alexandru, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent.

Pentru disimularea provenienței reale a unei părți din banii remiși cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale pe o rudă a suspectului Cordoș Alexandru, începând cu data de 19.11.2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei.

Probele administrate în cauză au relevat faptul că respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul societății comerciale angajatoare.

În cursul anului 2014, una din firmele administrate de suspectul Mureșan Dorin Dumitru a desfășurat operațiuni comerciale cu alte societăți comerciale, privind printre altele și închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligațiilor legale prin evidențierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, înregistrând achiziții fictive, în scopul obținerii de deduceri fiscale ilegale.

Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului de către firma administrată de suspectul Mureșan Dorin Dumitru, este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei și impozit pe profit 95.330 lei.

Suspecților Cordoș Alexandru și Mureșan Dorin Dumitru, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, precizau procurorii DNA Cluj, în 2015”. Aceștia nu au precizat dacă dosarul a mai fost trimis în instanță.

Cordoș mai are un dosar penal la DNA Cluj, din 2014: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

CORDOȘ ALEXANDRU, senator, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a făptuitorului.

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2014, suspectul Cordoș Alexandru a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupție, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice. Aceste informații le-a aflat de la finul său, ofițerul de poliție judiciară Tătar Valentin care, la data faptelor, lucra în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj. De altfel, în legătură cu faptele acestuia din urmă, la data de 23 iulie 2014, a fost sesizată instanța de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea a 3 infracțiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (vezi comunicat nr. 1094/VIII/3 din 23 iulie 2014).

Lui Cordoș Alexandru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, precizau procurorii DNA Cluj, în 2014. Comisarul șef Valentin Tătar a fost dat afară de la Direcția Națională Anticorupție Cluj, fiind prins în flagrant în timp ce divulga informații în trei dosare penale aflate pe rolul DNA, unul dintre ele referindu-se la fostul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu. Tătar l-ar fi atenționat pe senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoș, că DNA Cluj ascultă telefoanele unor lideri politici importanți din filiala Cluj. DNA București l-a pus sub acuzare pe senatorul Cordoș, iar comisarul șef Valentin Tătar a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Ștefan Dimitriu a fost consilier local din partea PSD în urmă cu mai bine de 10 ani, dar a plecat din partid și s-a plimbat pe la mai multe formațiuni. Și el a fost cercetat penal pentru o licitație pe fonduri europene. 

Presedintele Camerei de Comert Cluj, Stefan Dimitriu, trimis în judecată de DNA

De la PSD Cluj, Dimitriu a poposit în 2010 la Uniunea Natională pentru Progresul Romaniei (UNPR), partid care mai târziu s-a unit cu PMP, iar fostul PSD -ist a fost sărit din schemă.

Acum este nevoie de ajutorul lui, în noul PSD, pentru a revitaliza organizația.

---------------

DNA Cluj a precizat că Alexandru Cordoș a fost scos de sub acuzare în toate cele trei dosare, în unele pentru că nu s-a putut proba că ar fi fost implicat sau pentru că faptele nu există.

Citiți mai jos răspunsul dat de DNA Cluj la cererea Știri de Cluj: 

În dosarul mediatizat prin comunicatul  nr. 1294/VIII/3  din 17 iulie 2015 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6547, la data de 16.04.2019, procurorii din cadrul Direcției naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus clasarea dosarului penal sub aspectul infracțiunilor reținute în ordonanța prin care s-a dispus efectuarea in continuare a urmăririi penale față suspecții Cordoș Alexandru și Mureșan Dorin Dumitru, întrucât faptele nu există.

În ordonanța de clasare se arată că nu s-a putut stabilii, în mod indubitabil, legătura de cauzalitate dintre remiterea sumelor de bani în cauză și presupusa traficare a influenței pe care ar fi pretins că o are fostul senator pe lângă reprezentanții SISE Transilvania Nord și ai Companiei de Apă Arieș în scopul favorizării societăților comerciale administrate de Mureșan Dorin Dumitru în cadrul procedurilor de achiziție publică.

Probele administrate în cauză nu sunt suficiente pentru a conduce la punerea în mișcare a acțiunii penale față de cei doi suspecți pentru faptele reținute în sarcina acestora. La acest moment procesual cercetarea penală a fost epuizată, nefiind identificate probe certe care să susțină o acuzație credibilă împotriva celor doi suspecți.

În dosarul disjuns din cauza mediatizată prin comunicatul nr 1134/VIII/3 din 23 iunie 2015 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6452, la data de 03.03.2017, procurorii din cadrul Direcției naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus clasarea sub aspectul infracțiunilor reținute în sarcina inculpatului Cordoş Alexandru. 

În ordonanța de clasare se arată că nu s-a putut proba în mod cert că inculpatul Cordoş Alexandru a ajutat-o în orice mod (sprijin material sau moral) pe Cordoş Mihaiela Lucia să comită cele două fapte de trafic de influenţă reţinute în sarcina acesteia.  

La data de 15.03.2017 s-a dispus clasarea sub aspectul infracțiunilor reținute în sarcina inculpatei Cordoș Andreea Alexandra.

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1192/VIII/3 din 12 august 2014,  https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5181 la data de 02.05.2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției au dispus clasarea dosarului penal sub aspectul infracțiunii reținute în sarcina suspectului  Cordoş Alexandru, întrucât nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea.

Din probațiune reiese că, în ceea ce privește ajutorul dat unor persoane cercetate penal prin transmiterea de  informații clasificate, există un dubiu ce profită suspectului, ceea ce impune soluția clasării”.

Comentarii Facebook