Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015 - S-a semnat și ultimul act la Bruxelles - FOTO

 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și Secretarul General al Forumului European de Tineret, Giuseppe Porcaro, au semnat astăzi Memorandumul de Înțelegere asupra titlului de Capitală Europeană a Tineretului

 

Momentul a avut loc în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Forumului European de Tineret, organismul suprem de reprezentare a sectorului de tineret la nivel european și este un moment cheie în parcursul Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015.

 

"Prin tradiție, multiculturalism, toleranță și civilizație, Cluj-Napoca este cu adevărat o Capitală Europeană iar în 2015 va fi una dintre cele mai de succes Capitale de Tineret", a subliniat primarul Emil Boc în discursul susținut în fața Adunării Generale Extraordinare a Forumului.

 

Memorandumul este semnat pe o perioadă de 26 luni cu valabilitatea din 1 mai 2014 și până pe 30 iunie 2016. Acordul stabilește formele operaționale de cooperare între Forumul European de Tineret, organizația ce acordă titlul și Municipiul Cluj-Napoca, deținătorul titlului pentru întregul an 2015. 

 

În Memorandum este de asemenea specificat faptul că municipiul Cluj-Napoca va găzdui în perioada 19-23 noiembrie 2014 Adunarea generală a Forumului European de Tineret, eveniment ce va aduce la Cluj peste 250 de tineri din 49 de țări europene, lideri ai consiliilor naționale și rețelelor europene de tineret.

 

Acordul stabilește modalitățile prin care se poate folosi brandul de Capitală Europeană a Tineretuluiui dar și modalitățile de monitorizare și control, evaluare, precum și comunicarea sincronizată a celor două entități, pentru a asigura o viziblitate cât mai bună inițiativei. Rezultatele produse de capitală vor fi diseminate la sfârșit prin rețele forumului dar și către instituții europene.

 

Conform definiției, “Capitala Europeană a Tineretului este un titlul acordat unui oraș european pentru o perioadă de un an, durată în care localitatea are posibilitatea de a arăta viața sa culturală, socială, politică și economică precum și procesele sale de dezvoltare care implică tineretul în mod activ. Inițiativa încurajează implementarea de idei noi și proiecte inovative ce încurajează participarea activă a tinerilor în comunitate și caută prezentarea unor modele de bună practică pentru dezvoltarea altor comunități urbane europene”.

 

Așa cum este specificat în Memorandum (și în dosarul de candidatură) misiunea Inițiativei Youth@Cluj-Napoca (Capitala Europeană a Tineretului) este de a întări rolul și suportul acordat tinerilor și a organizaţiilor de tineret în participarea activă a acestora în schimbarea societăţii printr-un proces de dezvoltare urbană sustenabilă, responsabilă și inclusivă, prin împărtășirea spaţiului, culturii, puterii, muncii, bucuriei, viziunii și valorilor europene comune, adresând teme precum responsabilizarea tinerilor, susţinerea acestora, mobilitate, dialog structurat și informare în cadrul unui program de un an în Cluj-Napoca.

 

La evenimentul de la Bruxelles au participat de asemenea președintele Federației SHARE Cluj-Napoca, Vlad Pop, și directorul executiv András Farkas.

Comentarii Facebook