Băsescu: "Şefii statelor s-au băgat sub birouri când au auzit de dreptul de veto"


Preşedintele Traian Băsescu a atacat dur poziţia premierului Victor Ponta privind utilizarea dreptului de veto la Consiliul European dacă bugetul Uniunii Europene nu va fi favorabil pentru România.

"De la anunţul de ieri cu veto, toate statele contributoare, şefii lor s-au băgat sub birouri. Sunt în alertă că România cere drept de veto. Nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles. Şi eu l-aş folosi, dacă se încalcă tratatul. De 8 ani, nu am văzut niciun stat care să depună un veto. În rest, misiunea liderilor europeni e să stea acolo până găsesc soluţii. Nu te poţi duce la donatori. Doamna Merkel, îţi trântesc un veto de pleci de la Berlin. Mecanismul unui ceasornic nu e suficient de fin pentru a compara cu negocierile din CE când e vorba de bani. Nimeni nu ţipă, nu dă cu pumnul în masă. Este exclus. Aici trebuie să ai argumente. Comisia Europeană are obligaţia să pună o propunere", a declarat preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni, potrivit Realitatea.

Ponta a susţinut că România trebuie să invoce dreptul de veto. "Ţinând cont de aceste două obiective fundamentale, din punctul de vedere al României, al Guvernului României, propunerea recent prezentată de către preşedintele Van Rompuy, care presupune scăderi atât la politica agricolă comună, cât şi la politica de coeziune şi introducerea unor criterii noi, evident defavorabile României, este o propunere inacceptabilă şi am prezentat preşedintelui României poziţia guvernului, de a manifesta în cadrul Consiliului şi în toate negocierile, această opoziţie fermă şi nenegociabilă a României, invocând inclusiv folosirea dreptului de veto al României în cazul în care propunerea prezentată de către preşedintele Van Rompuy ar constitui finalul negocierilor", declara joi premierul Victor Ponta, după întâlnirea cu şeful statului.

"Mai mult, însă, fiind vorba realmente de teme care ţin de interesele naţionale ale României, toate datele şi toate informaţiile pe care le-am acumulat în această perioadă în timpul negocierilor, pe toate palierele, inclusiv consilierii guvernamentali şi persoanele care au participat la negocieri, din punctul meu de vedere, în zilele următoare merg să-l informeze pe preşedintele şi să-l sprijine în exprimarea unei poziţii cât mai ferme şi cât mai clare a României faţă de propunerile atât ale Comisiei Europene şi ale Parlamentului European, propuneri pe care, repet, guvernul le consideră sustenabile şi avantajoase pentru România, cât şi faţă de propunerea preşedintelui Van Rompuy, o propunere inacceptabilă şi faţă de care România nu poate să aibă o altă reacţie decât, repet, utilizarea dreptului său, conform tratatului, de veto. Acesta a fost principalul obiect al discuţiei noastre de astăzi", a completat premierul.

Comentarii Facebook