Duminica 28 Aprilie

Acuzat că a făcut PRAF strada Kogălniceanu, Boc a schimbat, pe ascuns, firma care asigură asistență tehnică


Fără a anunța nimic public, Primăria Cluj-Napoca a schimbat firma care asigură asistența tehnică la lucrarea de pe strada Mihail Kogălniceanu. 

Primarul Emil Boc a fost acuzat de clujeni că a transformat minunata stradă Mihail Kogălniceanu, considerată până recent cea mai frumoasă din oraș, într-o mare de betoane și granit, fără pic de respect față de statui și monumente.

Scandalul a pornit, dincolo de acuzațiile privind ”betonarea” excesivă, după ce Grupul Statuar ”Școala Ardeleană” a fost dat jos de pe soclu și ”plantat” în granit. Acum, cei trei corifei ai mișcării Școala Ardeleană, inițiată de intelectualitatea românească transilvană: Petru Maior (protopop greco-catolic de Reghin), Gheorghe Șincai (profesor și teolog greco-catolic la Blaj) și Samuil Micu (călugăr greco-catolic din Ordinul Vasile cel Mare - bazilitan) par niște ”băieți” pierduți în fața Universității Babeș-Bolyai.

Grupul statuar Școala Ardeleană, operă a sculptorului Romulus Ladea, a fost dezvelit la Cluj în data de 30 iunie 1973 și a fost distrus, în primăvara anului 2023, de firma angajată de Primăria Cluj-Napoca pentru a reface strada Mihail Kogălniceanu. 

Un alt monument care a dispărut este cel al savantului Emil Racoviță, din fața liceului care îi poartă numele. 

Pentru ambele monumente, cu semnificație aparte pentru clujeni, primarul Emil Boc s-a angajat că acestea vor fi repuse la loc, așa cum au fost. Ei bine lunile au trecut, dar nu s-a făcut nimic. 

Acum, Primăria Cluj-Napoca a schimbat firma care face asistența tehnică. Biroul de presă nu a putut oferi date suplimentare, pentru că cei care se ocupă de aceste modificări sunt prinși cu lucrarea.

ÎNVINS, Boc bate în retragere în scandalul monumentelor ”mazilite”, dar dă vina pe arhitecți pentru că nu respectă ”simbolistica și tradiția”

Nu este clar ce înseamnă schimbarea firmei și de ce s-a făcut acest lucru, pentru că primarul Emil Boc nu a vorbit deloc despre acest lucru sensibil, preferând să facă referire numai la realizările avute.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că nu s-a făcut nimic pe ascuns și că datele au fost anunțate pe SEAP, site -ul de licitații publice. Acest portal este unul de specialitate și este rar consultat, dar Primăria dispune de mijloace de comunicare directă cu presa, prin comunicate sau conferințe, de care administrația nu s-a folosit deloc, semn că nu era de importanță publică. În plus, primarul Emil Boc participă săptămâna la două emisiuni de radio, unde a evitat să vorbească despre acest subiect considerat spinos.

Știri de Cluj a făcut o cerere oficială despre aceste modificări și vom reveni cu explicațiile Primăriei Cluj-Napoca, atunci când le vom avea!

Primarul Emil Boc spunea în martie 2023 că rezilierea contractului pe strada Kogălniceanu nu se poate face

Comisia din 2019 care a avizat proiectul, comisia de monumente s-a schimbat, nu mai este aceeași comisie de monumente, acum este altă comisie. Eu le-am adresat un mesaj foarte politicos, dar ferm în același timp și le-am spus foarte simplu: dragi tehnocrați, nu vă bateți joc de o muncă de peste 20 de ani în acest oraș, în care am aprobat politici care să unească, nu să dezbine oamenii, am reușit să facem din orașul ăsta un oraș de referință în România și în Uniunea Europeană prin toleranța, capacitatea de a trăi împreună, capacitatea de a ne respecta reciproc, de a pune în comun valorile, de a ne respecta.  De aceea e nevoie, câteodată, ca oamenii aleși – primarul, consiliul local – să îi tragă de mânecă și să le atragă atenția specialiștilor că nu trăiesc într-un turn de fildeș, nu trăiesc izolați în birourile lor și că ceea ce decis are un impact asupra cetățenilor, iar dacă nu țin cont de ce se întâmplă în societate, vor produce exact efecte opuse. Acum, să înțeleagă toată lumea, proiectul a fost câștigat de o firmă în urma unui concurs de soluții. Vreau să știți că proiectul care a vizat locația specifică a grupului statuar «Școala Ardeleană», ca de altfel și a bustului lui Emil Racoviță a fost propus de către proiectantul câștigător al concursului de soluții și care a fost avizată corespunzător de comisia de monumente, probabil cu bună credință. Acea comisie ține de Ministerul Culturii, nu este în subordinea primarului. Comisia de monumente a comisiei de Cultură este a Ministerului Culturii și de aceea le-am atras atenția acestor persoane că au obligația să respecte valoarea simbolică, istorică și tradiția acestui oraș. 

A rezilia contractul astăzi înseamnă pierderea proiectului și a banilor europeni. Nu poți... este o chestiune de corectare a unei soluții care o să se facă în conformitate cu interesele orașului. Repet, am această întrebare pentru proiectanți, de ce s-a dus la comisia de monumente cu o altă propunere decât cea prezentată în concursul de soluții. (...) Soclul se vede că nu mai există, dar se reface în forma aceea, nu este o problemă, oamenii au ajuns pe Lună, nu e o problemă refacerea soclului”, a afirmat edilul, în martie 2023, la un post de radio local.

Comentarii Facebook