ÎNVINS, Boc bate în retragere în scandalul monumentelor ”mazilite”, dar dă vina pe arhitecți pentru că nu respectă ”simbolistica și tradiția”


Primarul Emil Boc, aflat sub un tir de acuzații după ce a acceptat ”mazilirea” monumentelor de pe strada Mihail Kogălniceanu, bate acum în retragere și spune că bustul lui Racoviță va fi repus pe locul lui, iar soclul Grupului statuar ”Școala Ardeleană” va fi refăcut. 

Am solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu. 

De asemenea, am solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului”, a declarat primarul Emil Boc, pe Facebook, locul lui preferat de comunicare cu clujenii. 

Culmea, deși proiectul de refacere a străzii Mihail Kogălniceanu nu prevedea distrugerea soclului Grupului Statuar ”Școala Ardeleană”, iar arhitectul șef al lucrării a spus că decizia s-a luat peste capul lui, acum Emil Boc se spală pe mâini și dă vina tot pe acesta. 

Soclul monumentului „Școala Ardeleană” era INCLUS în proiectul inițial de modernizare a străzii Kogălniceanu. S-a „pierdut” în hârtiile administrației Boc

Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică. 

Solicit tuturor celor implicați în acte de proiectare și avizare a lucrărilor de for public să respecte dimensiunea multiculturală a orașului nostru și să contribuie, prin deciziile lor, la promovarea valorilor care susțin unitatea și nu dezbinarea în comunitatea noastră. 

Am construit, împreună cu toți clujenii, un oraș de referință în Uniunea Europeană inclusiv din perspectiva „unității în diversitate” și a „artei de a trăi împreună”.  

Întotdeauna trebuie sa punem accent pe lucrurile care ne unesc și nu pe lucrurile care ne dezbina. 

Toate acțiunile noastre, ale oamenilor politici sau ale tehnocraților avizatori de proiecte urbane, trebuie să fie subsumate acestui principiu fundamental de conviețuire comunitară. 

Împreună și respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ, vom fi întotdeauna admirați și respectați!”, a încheiat Emil Boc, în postarea pe Facebook.

Emil Boc a fost invitat duminică, 5 martie, la dezbaterea publică privind distrugerea Grupului Statuar ”Școala Ardeleană”, dar a refuzat să participe. De altfel, Emil Boc nu comunică nici cu presa. În ultimul an a organizat două conferințe de presă, una în ianuarie 2022 și a doua în ianuarie 2023. 

Comentarii Facebook