Duminica 27 Noiembrie

Viktor Orbán spune că UE și Zelenski sunt „adversarii Ungariei”, după ce a câștigat cel de-al patrulea mandat


Unii dintre cei mai apropiați aliați europeniai lui Vladimir Putin au avut parte de o victorie detașată la urnele de vot. Viktor Orban și Aleksander Vucic au câștigat primele alegeri din Europa de la începerea războiului din Ucraina. În Ungaria, Viktor Orban a câștigat al patrulea mandat consecutiv de premier și al cincilea din cariera sa politică. Politicianul a câștigat în mod detașat, deși analiștii se așteptau la un scor mult mai strâns.

Mulți dintre cetăţenii din Ungaria spun că au votat pentru schimbare și o Ungarie mai europeană. Mai mulţi au fost însă cei care au ales omul ce le-a asigurat preţuri plafonate la combustibili, salarii şi pensii mai mari. Acesta este încă un un exemplu că realitatea de pe Facebook diferă de cea din stradă. Era de așteptat să câștige Viktor Orban, dar se pare că nimeni nu a anticipat victoria sa categorică, nici măcar analiștii politici, potrivit CNN.

Orban: „O victorie atât de mare, încât fără îndoială se poate vedea de pe lună şi în mod cert de la Bruxelles”

viktor orban.PNG

După trei mandate, Viktor Orban rămâne un ghimpe în coasta Bruxelles-ului pentru cel puţin încă patru ani. Poziţia prudentă faţă de războiul dintre Rusia şi Ucraina, tradiţionalismul şi campania pentru valorile creştine i-au adus lui Viktor Orban un nou mandat.

Am obținut o victorie atât de mare, încât poate fi văzută chiar și de pe Lună. Am apărat suveranitatea și libertatea Ungariei”, a mai spus premierul maghiar, citat de Reuters.

Şi nu doar atât. O majoritate absolută, de două treimi, în Parlamentul de la Budapesta. Majoritate cu care poate schimba şi Constituţia. Dar nu şi rezultatul referendumului care s-a desfăşurat în paralel, în Ungaria, duminică, 3 aprilie. Maghiarii au respins solicitarea guvernului de a interzice orice referire la comunitatea LGBT in şcoli.

Viktor Orban: „Niciodată nu am avut mai mulți adversari în același timp. Președintele Ucrainei este unul dintre ei”

Viktor Orbán i-a criticat pe birocrații de la Bruxelles și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, numindu-i „adversari”, în discursul de după anunțarea rezultatelor, transmite BBC. „Niciodată nu am avut atât de mulți adversari în același timp”, a mai spus el, menționând pe lista adversarilor și stânga locală, stânga internațională de pretutindeni, toți banii și instituțiile imperiului Soros, presa internațională mainstream”.

Zelenski: „Prim-ministrului Ungariei este singurul care îl susține în mod deschis pe Putin”

zelenski nervos.jpg

În discursul său zilnic ținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, Volodimir Zelenski a spus că premierul maghiar „nu pare să înțeleagă pe deplin ceea ce se întâmplă”.

Prim-ministrului Ungariei este practic singurul din Europa care îl susține în mod deschis pe domnul Putin. (...) Nu am văzut niciun efort pentru a opri războiul! De ce oare?”, a mai spus Zelensi, potrivit discursului publicat pe site-ul administrației prezidențiale. El a mai spus că ucrainenii și maghiarii vor pace, iar „minoritățile noastre ar trebui să fie punțile care să ne unească și mai mult”.

Politicienii vin și pleacă, iar adevărul rămâne. (...) Dacă este un război, atunci îl numesc război, nu ‘operațiune specială’. Dacă este o amenințare la adresa întregii Europe, atunci o numesc o amenințare la adresa întregii Europe. Asta se numește onestitatea care îi lipsește domnului Orban. Este posibil să o fi pierdut undeva în contactele sale cu Moscova”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Oponentul lui Orban, Peter Marky-Zay

candidat premier ungaria.PNG

Conservator şi european convins, marele învins al alegerilor din Ungaria este Peter Marky-Zay. Catolic practicant, a coagulat nu doar speranţele Ungariei, dar şi ale întregii Europe. Uniţi pentru Ungaria, alianţa opoziţiei nu a reuşit să strângă însă nici 35% din voturi. Victoria partidului lui Viktor Orban a fost zdrobitoare, deși analiștii politici preconizau un scor mai strâns, potrivit Reuters.

Nu vreau să-mi ascund dezamăgirea și tristețea. Nu ne-am fi gândit niciodată că acesta va fi rezultatul. Nu există nicio modalitate de a îndulci situaţia”, a afirmat Peter Marki-Zay, candidatul opoziţiei.


Comentarii Facebook