Miercuri 24 Aprilie

Un român a donat 25 de milioane de dolari universităţii americane la care predă. Acesta a primit titlul de doctor honoris causa al UBB Cluj, acum 2 ani


Ion Stoica, un informatician româno-american care predă la Universitatea Berkeley din California, SUA, a oferit 25 de milioane de dolari pentru dezvoltarea departamentului de calculatoare și știința datelor din cadrul universității.

Universitatea Berkeley a anunțat că a primit trei donații, fiecare în valoare de 25 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea departamentului Computing, Data Science and Society (calculatoare, știința datelor și societate). Printre donatori se află și Ion Stoica, un profesor care a plecat din România la jumătatea anilor ʼ90. 

Ion Stoica nu este numai profesor de informatică, ci și fondatorul a trei companii: Conviva (2006), Databricks (2013) și Anyscale (2019), potrivit site-ului oficial al Universității Berkeley.

Ion Stoica este din anul 2002 profesor al Universității Berkeley, iar în 2004 a fost onorat de președintele american Bush cu premiul Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers, prin care sunt recunoscuți cei mai promițători tineri cercetători americani, potrivit berkeley.edu.

Ion Stoica a absolvit Universitatea Politehnică din București în anul 1989 și a ajuns în America în 1966, unde a urmat studii doctorale în Inginerie electrică și a calculatoarelor la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania, potrivit Libertatea.

În urmă cu doi ani, Stoica a primit titlul de doctor honoris causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.


Comentarii Facebook