Un bărbat a murit după ce a mâncat pește gătit acasă: „Nu există niciun antidot în România”


Tragedie în Olt unde un bărbat de 58 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Diagnosticul, confirmat după decesul pacientului, a fost acela de intoxicație cu toxină botulinică. Bărbatul mâncase pește gătit acasă şi apoi i s-a făcut rău.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina în 15 septembrie 2022. Respira greu și tușea. A murit în 21 septembrie 2022 în secția Terapie Intensivă, starea acestuia degradându-se, pe parcursul internării, de la o zi la alta.

Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu, potrivit adevarul.ro.

„Nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România"

Suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu s-a ridicat încă de la internare.

Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta. S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la "Matei Balș", dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. 

Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la domiciliu. Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă. Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață", a declarat medicul Bogdan Vătu, pentru Adevărul. 

Familia pacientului a făcut plângere în urma decesului bărbatului

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de cea mai puternică toxină cunoscută, toxina botulinică. Efectul produs este acela de paralizie musculară.

Neurotoxina este produsă de bacteria clostridium botulinum prezentă în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume) și afectează atât omul, cât și numeroase specii de animale.

Comentarii Facebook