Țeapă pe litoral cu o mâncare după care salivează mulți români


Cea mai populară mâncare de pe Litoral, hamsiile, este înlocuită de proprietarii restaurantelor cu un alt produs, mai ieftin, dar pe care unii nu îl deosebesc. 

Protecția Consumatorului precizează că nouă din zece localuri de la malul mării fac acest lucru. În loc de hamsii, turiștii primesc în farfurii șprot, adică un pește mult mai ieftin. 

Șprotul are 8-16 cm și un kilogram costă 12 lei, în timp ce un kg de hamsii costă aproximativ 22 de lei. Cei doi pești seamănă, dar cunoscătorii îi pot deosebit.

Cum faci diferența între hamsie și șprot

Hamsiile au o gură mare, cu o maxilară superioară proeminentă și cea inferioară îngustă. Colțurile gurii depășesc limitele ochilor. Corpul acestui pește este alungit pe când șprotul este mai plat în structură, scrie Antena3.ro.

Gustul ar trebui să să indice că nu mâncați peștele dorit. Conținutul de grăsimi este mult mai mare la hamsii, iar compoziția lor este diferită. De reținut că hamsiile sunt sărate fără mirodenii pentru a păstra un gust deosebit.

Cât costă o porție de hamsii în 2022

La unul dintre restaurantele foarte cunoscute, inclusiv de bucureșteni, de la Agigea, o porție de hamsie prăjită costă 25 de lei/ 200 de grame, inclusiv mujdei.

Sunt care au prețuri și mai mari, de 36 de lei porția de 200 de grame.

În plin sezon, o porție va ajunge lejer la 50 de lei.

Comentarii Facebook