SUA trimite periculoasele drone Switchblade în Ucraina. Sunt vizate tancurile rusești


SUA au trimis 100 de drone Switchblade în Ucraina, într-un ajutor de 800 de milioane de dolari, a declarat un oficial al Departamentului Apărării, citat de CNN.

Suntem în discuții cu ucrainenii cu privire la viitoarele utilizări ale dronelor Switchblade și, desigur, vom păstra această opțiune deschisă în continuare”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Dronele Switchbalde sunt denumite și drone kamikaze. Acestea poartă focoase și se detonează la impact. Cea mai mică dintre drone poate lovi o țintă aflată la o distanță de până la 10 km, potrivit companiei care produce dronele.

”Un individ ar putea fi instruit în mod corespunzător cu privire la modul de utilizare a dronei Switchblade în aproximativ două zile sau cam așa ceva", a spus Kirby, potrivit sursei citate de Mediafax.

Pentru lansarea a zeci de astfel de drone o dată este nevoie numai de un soldat, astfel că eficiența este uluitoare. 

El a mai spus că SUA „vor analiza alte oportunități adecvate, dacă va fi nevoie, pentru a oferi mai multă instruire pe switchblade, dacă este necesar”.

Ce caracteristici au dronele Switchblade

Fabricate de compania californiană AeroVironment, dronele vin în două variante: Switchblade 600 și 300. Acesta din urmă este construit pentru a atinge ținte mai mici și mai precise; 600 este construit pentru a lovi vehiculele blindate și tancurile.

Drona Switchblade 300 are o lungime mai mică de 2 picioare, cântărește 5,5 kilograme și poate zbura până la 15 minute. Drona mai mare este mai grea și poate zbura timp de 40 de minute, până la 25 de mile. Ambele pot fi purtate într-un rucsac și desfășurate de soldați individuali.

Potrivit producătorului său, dronele pot naviga cu aproximativ 65 mile pe oră și sunt echipate cu camere și sisteme GPS. Sunt de unică folosință, ceea ce înseamnă că explodează după ce își lovesc ținta și nu pot fi recuperate după ce au fost lansate. Switchblades -urile au, de asemenea, o caracteristică „wave-off”, astfel încât operatorii să poată anula o misiune dacă civilii apar în apropierea țintei sau dacă inamicul se retrage.

Comentarii Facebook