Sorin Cîmpeanu, răspuns pentru actriţa Maia Morgenstern privind testele în şcoli: „Nu ştiu de ce nu s-au achiziţionat până acum"


Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a comentat reacția actriței Maia Morgenstern care după ce a anunțat că are COVID-19 a precizat că „crede din tot sufletul că a te testa, a fi testat, a se face testarea în masă, în mod constant ar putea să ajute. Sau cel puțin, nu face rău. Nu cunosc efecte adverse". Ministrul i-a dat dreptate şi a explicat de ce nu s-a făcut achiziția de teste în şcoli până acum.

Actriţa Maia Morgenstern a anunțat astăzi că are COVID, chiar dacă a respectat toate regulile impuse, s-a protejat și a făcut zeci de teste, deoarece, prin natura profesiei s-a expus constant la riscuri.

Nu vreau să devin o povară: cred că am evitat o tragedie. Aș fi putut infecta la rândul meu alți și alți colegi, parteneri de scenă, de muncă.(...)

Acum, însă, nu înțeleg, nu pot înțelege ceva Cum, cum să începi școala iar testele...peste o săptămână, așa...În fine. Nu mă întreabă nimeni pe mine.

Dar cred din tot sufletul că a te testa, a fi testat, a se face testarea în masă, în mod constant ar putea să ajute. Sau cel puțin, nu face rău. Nu cunosc efecte adverse”, scrie Maia Morgenstern pe o rețea socială, după ce a fost confirmată pozitiv cu COVID-19", a spus actrița Maia Morgenstern pe pagina sa de socializare.

În replică, ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, i-a dat dreptate actriței şi a precizat că nici el nu ştie să răspundă de ce nu s-a făcut această achiziție până acum.

Are dreptare 100% dna Maia Morgenstern. Nici eu nu ştiu să răspund la această întrebare, de ce nu am făcut această achiziție până acum, chiar dacă am cerut-o din luna martie. S-a spus că nu sunt omologate. S-au spus o grămadă de lucruri, s-a tergiversat. Dar, în momentul în care am reuşit să convingem şi am avut Hotărâre de Guvern s-a demarat procedura de achiziție, pe baza unor cerințe de performanță minime elaborate de Agenţia Medicamentului şi a unor cerințe de reglementare. Iar, astăzi, deşi ONAC m-a asigurat că abia mâine vom avea toate contractele subsecvente încheiate pentru toate celei trei loturi.

„Săptămâna viitoare, în a doua parte, testele vor ajunge în şcoli"

Trebuie o perioada de 5 zile pentru depunerea certificatelor de garanție, pentru că altfel achiziția nu este legală. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile după care este nevoie de 24 de ore pentru distribuție în ţară. Practic, săptămâna viitoare în a doua parte testele vor ajunge în şcoli", a spus ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu la News Hour with CNN.


Comentarii Facebook