Rusia anunță că a simulat atacuri cu rachete nucleare în Europa, între Polonia și Lituania


Moscova a anunțat miercuri, 4 mai, că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forțele ruse își continuă ofensivele în Ucraina, scrie AFP, potrivit Agerpres. Rusia a anunțat miercuri încetarea focului, timp de trei zile, pentru evacuarea civililor din adăposturile oțelăriei Azovstal. 

Anunțul a venit în cea de-a 70-a zi a intervenției militare a Moscovei în Ucraina, cu mii de morți și cu peste 13 milioane strămutate în cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial. După ce atrimis în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, președintele rus Vladimir Putin a lansat amenințări, sugerând disponibilitatea de a desfășura armele nucleare tactice ale Rusiei. 

În timpul manevrelor militare de miercuri, din enclava de la Marea Baltică situată între Polonia și Lituania, Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitatea nucleară, a anunțat ministerul Apărării într-un comunicat. Militarii au efectuat și o manevră de schimbare a poziției pentru a evita „o eventuală lovitură în represalii”, potrivit Ministerului Apărării. 

Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în Europa

Forţele ruse au practicat lovituri simple şi multiple asupra ţintelor care imitau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic, se arată în comunicat.

De asemenea, conform aceleiaşi surse, militarii au desfăşurat acţiuni „în condiţii de radiaţie şi contaminare chimică”. La exerciţii au participat peste 100 de militari. Rusia a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce Putin a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie.

Putin a avertizat asupra unor represalii „rapide ca fulgerul” dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina. În ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public. 

De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marți Dimitri Muraov, redactor-șef al unui jurnal rus independent și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. 


Comentarii Facebook