Record national, cu șapte pui de barză într-un singur cuib - FOTO


Numărătoarea berzeler albe a adus în 2019 un record absolut pentru un cuib de barză din România. Pentru prima oară, avem un cuib cu 7 (șapte) pui de barză albă. Cuibul se află în satul Horodnic de Sus din județul Suceava, iar numărul record de pui a fost înregistrat de biologul Lucian Fasolă Mătăsaru. Berzele pot avea între 1 și 7 pui, dar este foarte greu pentru un cuplu să îi crească pe toți cu succes, părinții trebuie să aibă la dispoziție resurse foarte bogate de hrană pentru a-i crește pe toți. Până acum, în baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu șase pui, dar acesta este primul cuib în care părinții reușesc să crească șapte. Astfel de cazuri sunt extrem extrem de rare și unul dintre ele a mai fost înregistrat anul trecut în Bulgaria. ”Acesta este primul caz cu șapte pui și va trebui să facem un nou update de aplicație, noi nu avem nici măcar posibilitatea de a introduce șapte pui, nu ne așteptam să se întâmple acest lucru”, a mai spus Ovidiu Bufnilă de la SOR.

În România s-a terminat numărătoarea berzelor albe și s-a ajuns la un total de 3.206 cuiburi introduse cu ajutorul aplicației ”Uite, Barza!”.

Pentru a valida un cuib, trebuie ca acesta să fie recenzat pe loc, nu din mașină. Ne-am trezit cu cuiburi aflate la 5 kilometri distanță de locul unde fuseseră introduse, și așa am ajuns la cifra de 2.788 de cuiburi validate. Din acestea, multe au fost recenzate de două sau trei ori, de mai mulți utilizatori. După ce am suprapus intrările dublate sau chiar triplate, am rămas cu un număr de 1.901 cuiburi. Din acestea, 1.105 cuiburi de barză sunt amplasate pe stâlpii de electricitate, iar 626 de cuiburi de pe stâlpi au cuib artificial montat de furnizorii de energie electrică din România. Ca număr de păsări, avem un total de 6.580 de păsări din care 3.044 sunt adulți”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR.

Top județe cu berze

În 2019, are loc o nouă schimbare în clasamentul județelor și localităților unde au fost numărate cele mai multe cuiburi de barză. 

Suceava – 230 cuiburi

Harghita – 211 cuiburi

Călărași – 162 cuiburi

Constanța – 160 cuiburi

Tulcea – 139 cuiburi

Botoșani – 92 cuiburi

Timiș – 71 cuiburi

Ialomița – 70 cuiburi

Top localități cu berze

Siculeni (HR) - 42 cuiburi

Luncavița (TL) - 38 cuiburi

Turcoaia (TL) - 38 cuiburi

Murighiol (TL) - 37 cuiburi

Isaccea (TL) - 35 cuiburi

Vicovu de Sus (SV) - 32

Munca utilizatorilor „Uite, Barza!” s-a încheiat, dar abia de acum încep să se vadă efectele benefice ale aplicației. Datele preluate sunt acum în plin proces de sintetizare. Cuiburile au fost validate, dar specialiștii de la SOR pregătesc statisticile pentru furnizorii de energie electrică din România. Sunt sortate cuiburile care au nevoie de ajutorul companiilor de distribuție. Acolo unde cuibul pune rețeaua electrică în perciol, acolo unde firele neizolate pun viața berzelor în pericol, este nevoie de suport de cuib artificial. Toți acești stâlpi sunt acum analizați, iar situația lor va fi livrată de SOR către operatorii de distribuție a energiei electrice din grupurile Enel, CEZ, E-On și Electrica, astfel încât electricienii să poată monta cuiburile artificiale pe stâlpi. Acestea pot fi montate doar până în luna martie, când revin păsările la cuibărit, iar SOR va livra punctele GPS unde se află cuiburile care au nevoie de ajutor. 

Comentarii Facebook