Miercuri 24 Aprilie

Putin, discurs propagandistic la un an de la invazia Ucrainei: „Ei au început războiul, noi îl oprim”


La un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a susținut un discurs in fața elitei politice şi militare de la Moscova cu privire la evoluția războiului din Ucraina. Liderul de la Kremlin a explicat de ce Rusia a declanșat ceea ce el numește o „operațiune militară specială”, acuzând Occidentul și NATO că au discutat despre furnizarea de arme nucleare Kievului înainte de invazia rusă.

El a acuzat Occidentul că „joacă un joc murdar” cu oamenii și cu Ucraina. A dat exemplul Iugoslaviei, Irakului și Siriei vorbind de „secolele de colonialism și dictatură”. El a spus că Occidentul și-a înșelat cetăţenii cu „minciuni” despre ceea ce se întâmplă în Donbas.

Acum aproape un an, pentru a ne proteja oamenii și pentru a anihila amenințarea dinspre Kiev, după 2014, am decis să declanșăm o operațiune militară specială. Încă din 2014, cetățenii din Donbas luptă pentru dreptul de a trăi pe pământul lor. Au primit doar ură din partea regimului de la Kiev, dar au sperat că Rusia va veni și îi va ajuta. Pas cu pas, vom rezolva problemele cu atenție și consecvență. Am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă într-o manieră pașnică. Asigurările Occidentului referitoare la pacea din Donbas s-au dovedit a fi doar minciuni”, a declarat Putin.

(...) Kievul a purtat discuții cu Occidentul despre livrarea de arme înaintea operațiunii militare speciale. Întreaga planetă este "invadată" de bazele militare americane. Nu am avut niciun dubiu că până în februarie 2022, totul era pregătit pentru atacuri în Donbas”, a continuat președintele Rusiei. 

„Ei au început războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri”

Aș vrea să repet: ei au început războiul, iar noi am folosit forța pentru a-l opri. (...) Vestul a început războaie. Sevastopolul din Crimeea era următoarea țintă (...) Încearcă să se lupte cu noi, cu Rusia, iar asta înseamnă că vor folosi orice și pe oricine: chiar și diavolul însuși ar fi folosit ca armă împotriva Rusiei. Noi nu luptăm în Ucraina, poporul ucrainean a devenit ostatic al conducătorilor din Occident. De-a lungul deceniilor au distrus țara, iar ca și consecință, sărăcia a crescut în Ucraina. Aceasta a fost scânteia pentru operațiunile militare. Au transformat acești oameni în carne de tun. Responsabilitatea acestui război este în totalitate a Vestului. Acest regim servește interesul puterilor străine”, mai spune liderul de la Kremlin.

Datoria noastră este să ne protejăm copiii. Asta vom face: ne vom proteja copiii de Vestul decadent. Vor folosi orice împotriva noastră: încearcă atacuri teroriste, dar nu vom fi niciodată ca regimul din Vest, ca regimul de la Kiev. Este important ca cetățenii Rusiei să le dea o lecție de moralitate”, a spus Putin. 

Video live

Comentarii Facebook