Poveştile salvatorilor români și ale patrupezilor din Turcia. Au căutat fără oprire oameni prinși sub dărâmături


Salvatorii români plecați în Turcia s-au întors acasă. Vorbim de pompierii militari, dar și de voluntarii civili care au reuşit să scoată nu mai puţin de 20 de supravieţuitori de sub dărâmături. Dar nu singuri. Câinii salvatori, pregătiţi special pentru astfel de dezastre, au căutat victime zile şi nopţi, fără oprire. Poveștile eroilor români și ale cățeilor care și-au riscat viața au fost răsplătite astăzi de ambasadorului Turciei în România.

Salvatorii români au muncit fără oprire 

Neînfricaţi, neobosiţi şi fără nicio ezitare. Aşa au luptat salvatorii români pentru a-i găsi pe cei prinşi între dărâmături, în infernul din Turcia. Efortul, însă, s-a împărţit la doi. Câinii salvatori au ajuns, uenori la limită, acolo unde niciun om nu ar fi putut.

Unul dintre ei a fost Flash, un Jack Russel care se antrenează de 6 ani pentru astfel de misiuni, sub îndrumarea lui Liviu Ionescu, cel care coordonează întreaga echipă canină de salvare. „Timp de trei zile şi două nopţi am căutat intens în şase sectoare foarte mari din cadrul oraşului Hatay. Am lucrat şi în timpul când au fost replici, am căutat şi ziua, am căutat şi noaptea”, își amintește Liviu Ionescu, un antrenor canin.

Echipa de la Craiova este formată din voluntari care nu aşteaptă recompense. Ei îşi antrenează câinii în timpul liber şi pe cheltuiala proprie şi sunt gata oricând să intervină în dezastre. Aşa este şi Adriana Grigore, un medic veterinar care a ales să meargă în Turcia împreună cu patrupedul Willow. „S-a descurcat destul de bine, mai bine decât mă aşteptam eu, mă gândeam ca e destul de obosită de pe drum, dar nu a fost chiar aşa. A recuperat acasă cu somnul”, spune Adriana Grigore. 

Salvatorii români s-au întors acasă cu amintiri apăsătoare

Deşi antrenaţi pentru a face faţă celor mai grele misiuni, salvatorii s-au întors acasă cu amintiri apăsătoare. „Am învăţat acolo, în acea zonă, ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă demnitatea în suferinţă. Chiar şi un zâmbet ne era suficient, chiar şi un semn de mulţumire atunci când reuşeam să ne facem datoria, pentru că aceasta ne dădea puterea să continuăm”, a explicat colonelul ISU Bogdan Vlăduţoiu.

Pentru curajul şi îndârjirea lor, eroii patrupezi şi antrenorii lor au fost felicitaţi de ambasadorul Turciei în România. „Vă mulţumim pentru ajutorul vostru! Vă mulţumim pentru solidaritate! Vă mulţumim că sunteţi aici, pentru noi!”, le-a mulțumit salvatorilor ambasadorul Özgür Kivanç Altan.

Echipa de salvatori canini, împreună cu voluntarii români, au reuşit să scoată de sub dărâmături 20 de persoane, notează Observator


Comentarii Facebook