Duminica 4 Decembrie

Prima amendă pentru lipsa măștii în aer liber, anulată de instanță, după decizia CCR


Judecătoria Sectorului 1 a invocat hotărârea Curții Constituționale, deși aceasta nu a apărut încă în Monitorul Oficial, pentru a anula amenda unui bărbat, dată pentru că nu purta mască. Instanța a anulat pe 18 februarie, amenda de 500 de lei dată unui bucureștean de Poliția Locală pentru că nu purta mască în timp ce se afla în Gara de Nord, potrivit minutei de ședință.

Reamintim că în data de 15 februarie, judecătorii CCR au decis, în unanimitate, că este neconstituțional actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Fragmente relevante din motivarea sentinței

Referitor la legalitatea procesului-verbal, instanța va cerceta respectarea dispozițiilor legale referitoare atât la forma, cât și la fondul acestuia. Astfel, se constată că în cauză este incident unul dintre motivele de nulitate absolută prevăzute de art. 17 din OG nr. 2/2001, deoarece procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei cuprinde o sancţiune prevăzută de o normă declarată neconstituţională prin Decizia Curții Constituționale a României din data de 15.02.2022. 

Instanţa reține că prin hotărârea astfel pronunțată, s-a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a OUG nr. 192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin. (3) și (5) și art.79 alin. (1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea a precizat că, prin efectul deciziei analizate, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art. 147 alin. (1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în OUG nr. 192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Aplicând aceste considerente la cauza dedusă judecății, se constată că, prin OUG nr. 192/2020, a fost modificat art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020, instituindu-se obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Astfel, prin efectul declarării neconstituționale a acestui act normativ, măsurile de protecție instituite prin prevederi cu forță juridică inferioară, respectiv prin art. 1 din Anexa nr. 2 a HG nr. 432/2021 nu mai pot produce efecte juridice, motiv pentru care nepurtarea măștii într-un spațiu public exterior, cum este cazul în speța de față, nu mai poate constitui contravenție, notează g4media.ro.

Comentarii Facebook