Se înăspresc sancțiunile pentru vânzarea de alcool sau tutun minorilor


Vânzarea de alcool sau tutun minorilor va fi sancționată de la prima abatere cu suspendarea activității a comerciantului în culpă, nu doar cu amendă, potrivit unui proiect de lege adoptat  de Parlament, prin votul final al deputaților.

În cazul consumului de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani în locuri publice (drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private), legislația prevede o amendă de la 100 lei la 500 lei.

Noul proiect prevede ca vânzarea de tutun minorilor să fie sancționată cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile. De asemenea, vânzarea băuturilor alcoolice minorilor sau consumul de către aceștia a băuturilor respective în localurile și spațiile publice menționate în lege nu vor mai fi sancționate doar cu amendă de la 100 lei la 500 lei, ci de la prima abatere constatată se va dispune și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile, notează profit.ro

Adoptarea acestei inițiative legislative pe de o parte ar constrânge mai mult operatorii economici care comercializează produse de alcool și de tutun să respecte legislația care interzice vânzarea acestor produse către minori, iar, pe de altă parte, minorii nu vor mai fi tentați să intre în astfel de localuri. Chiar dacă unele afaceri nu vor mai fi la fel de rentabile, considerăm că sănătatea copiilor noștri este pe primul loc”, susține deputatul liberal Florin Roman, autorul proiectului, potrivit sursei citate. Pentru a intra în vigoare, proiectul adoptat acum mai trebuie doar promulgat de șeful statului.


Comentarii Facebook