Podul istoric de la Sighetu Marmației, care face legătura între România și Ucraina, într-o stare deplorabilă: „Tremură, tremură, așa, se mișcă!”


Una dintre căile de acces dintre România și Ucraina a început să cedeze. Podul istoric de la Sighetu Marmației se scutură la fiecare mașină care trece. Autoritățile locale au cerut bani de la minister pentru a reabilita construcția, însă fondurile se lasă așteptate. Și nu este singurul pod din nordul țării care necesită reparații urgente. 

Şubredă, aceasta este starea în care se află podul istoric de la Sighetu Marmației, cel care face legătura, în nordul ţării, între România și Ucraina. Puntea, construită integral din lemn, a fost ridicată în anul 2001. De câteva luni încoace, traficul pe pod s-a intensificat, mai ales că acesta reprezintă o poartă de salvare pentru refugiații care fug din calea războiului.

„Tremură, tremură, așa, se mișcă!”

Tremură, tremură, așa, se mișcă! Când trece o mașină, parcă ţi se duce efectiv de sub picioare. Din ce ştiu a căzut un om de pe pod. Acum vreo lună jumate”, a spus un localnic. „Îi rău de tot. Trece maşina, așa joacă podelele”, a mai declarat un bărbat. 

Situația nu este o necunoscută pentru autorităţile locale. În vara acestui an, primăria a solicitat o expertiză, iar rezultatul a fost unul îngrijorător. „Din expertiză rezultă că s-ar fi înclinat podul cu aproximativ 20 de cm, ceea ce nu este foarte mult, dar nu este nici puţin pentru că am înţeles că în timp această înclinaţie va continua”, declară primarul din Sighetu Marmației, Vasile Moldovan. 

Suma totală necesară pentru reabilitarea podului se ridică la 25 de milioane de lei, fonduri de care Primăria nu dispune. Edilul a cerut ajutor la București, dar... „Până la această dată nu am primit un răspuns oficial. Am primit doar din partea Ministerului Dezvoltării că au în vedere această solicitare a noastră şi posibilitatea de a ne acorda suma de bani necesară”, a spus primarul. 

Podul nu a mai fost recondiționat de mai bine de 15 ani 

Ultima dată podul a fost recondiţionat în anul 2006, când, timp de un an, circulația a fost închisă. Acum, dacă Primăria nu va primi suma de bani necesară pentru reparații, circulaţia pe pod va fi din nou restricţionată. La începutul războiului, podul de la punctul de trecere a frontierei era plin de jucării. Fiecare copil refugiat putea să-şi aleagă câte una înainte de a intra în România. 

Citește și: FOTO - Podul jucăriilor de pluș dintre România și Ucraina. „Atât le-a mai rămas copiilor din Ucraina, bucuria dintr-un pluș”

„E fărâmat, e dezastru”. Podul spre Vama Siret, la un pas să se prăbușească

Şi podul spre Vama Siret, din nordul ţării, vechi de 80 de ani, se află într-o stare avansată de degradare şi poate ceda oricând. Pe aici trec zilnic sute de camioane, tot spre Ucraina.

În orice caz el este solicitat la capacitate maximă, sa zic, dar ați observat așa și cu ochiul liber sa zic, el nu are nici o trepidaţie, nu are nici o vibrație, chiar dacă trec vehicule mari, are o stabilitate buna dar poate ceda din cauza corodării armăturii”, explică un expert tehnic judiciar în drumuri și poduri. 

Reprezentanţii companiei de drumuri cunosc situaţia podului, însă nu îl consideră un pericol: „Expertul a dat un singur verdict: acest pod trebuie înlocuit cu unul nou. Este în ultima categorie, dar asigură siguranţă în continuare”, spune purtătorul de cuvânt al DRDP Iași, potrivit Observator. 

Compania de drumuri are în plan reabilitarea a zeci de poduri din toată țara. Printre ele se află și podul aflat la câţiva kilometri de Vama Siret, însă nu se ştie deocamdată când vor începe lucrările. 

Sursa foto: Observator

Comentarii Facebook