Performanta „mașinărie” de propagandă rusă. La un post TV s-a prezentat ca fiind înscenat masacrul din Bucea, cu cadre dintr-un serial


Una dintre cele mai populare televiziuni din Rusia, Russia24, a difuzat un videoclip despre care susține că e dovada „teatrului” realizat de ucraineni la Bucea. Filmarea se vrea o dovadă a celor susținute de Moscova din prima zi în care au fost făcute publice ororile din Bucea, și anume că masacrul nu a fost comis de soldații săi, ci este o înscenare a serviciilor secrete ucrainene. 

Publicația rusă independentă Meduza a demontat însă scenariul servit de ruși, arătând că imaginile sunt dintr-un serial filmat în Sankt Petersburg. Russia 24 a vorbit despre „falsuri ucrainene” și a arătat un videoclip în care oameni în „uniformă militară” pregătesc un manechin pe care apoi să-l prezinte drept cadavru. Un fragment din transmisiunea postului TV a fost publicat de contul de telegram al publicației online ruse Podiema, scrie Libertatea.ro.  

În filmare, doi bărbați, din care unul poartă o jachetă de camuflaj, înfășoară în bandă adezivă un manechin aflat pe jos. Imaginea este însoțită de cuvintele prezentatorului din studio: „Așa merg pregătirile pentru teatru ostilităților din Ucraina. După cum puteți vedea, este destul de simplu: doi oameni în uniformă militară înfășoară cu grijă manechinul cu bandă adezivă, pentru a-l prezenta apoi drept cadavru. Acest lucru nu este surprinzător. Zeci de falsuri cu manechine similare apar în mod regulat pe canalele Telegram din Ucraina”, potrivit sursei citate. 

Imaginile „înscenării” au fost luate dintr-un serial rus

Regizoarea Nadejda Kolobaeva, din Sankt Petersburg, a contestat prezentarea postului TV. Ea a spus că videoclipul folosit de Russia24 e din timpul pregătirilor pentru filmările serialului ei, în regiunea Leningrad. „Pe 20 martie, am filmat o cădere de la o fereastră pentru seria noastră din Vsevolozhsk, iar acesta este coordonatorul nostru de cascadorii cu un asistent care îl pregătește pe manechinul Albertik pentru filmări”, a scris ea pe Facebook. 

În sprijinul cuvintelor sale, Kolobaeva a oferit jurnaliştilor fotografii şi videoclipuri de la filmări şi le-a publicat, de asemenea, pe Facebook. Sursele Podiema de la Rossiya 24 au spus că nici regizorul emisiunii, nici echipa postului TV „nu știau că imaginile nu sunt din Ucraina”. Potrivit surselor, acest videoclip le-a fost livrat ca fiind de acolo, scrie Libertatea.

Comentarii Facebook