Peisaj dezolant în Delta Dunării: Șase lacuri au secat complet, iar alte zeci sunt pe cale să dispară


În loc de ochiuri de apă în care fauna și flora rezervației atrăgeau mii de turiști, acum se văd kilometri de pâmânt uscat, iar peștii sunt în pericol să moară sufocați.

De vină pentru această situație tragică ar fi seceta cumplită din acest an, dar și lipsa unor lucrări de dragare, potrivit celor din administrația Biosferei.

Cele mai afectate lacuri sunt cele în apropiere de Tulcea

În aceeași situație ca lacul Telincea sunt tot mai multe lacuri, iar cele mai afectate sunt în apropiere de Tulcea. De pildă, Lacul Saon, aflat lângă mănăstirea cu același nume, mai este doar un ochi de apă. De sus, peisajul este și mai dezolant. În loc de lacuri, stoluri de păsări, pești și vegetație, au apărut hectare întregi de uscăciune.

Lacul Morum, ce se vede în fața noastră. Babele și cu Potica sunt afectate în jur de 70%, apa fiind foarte mică, mai mult de cinci centimetri nu are”, declară un inspector de mediu.

La intrarea în Tulcea, lacul pe marginea căruia au fost construite locuințe e complet uscat

La intrare în municipiul Tulcea, lacul pe marginea căruia au fost construite numeroase reședințe este uscat ca-n palmă. Nivelul scăzut al Dunării și seceta au dus la această situație. Singurii care au avut de câștigat au fost pelicanii, care au găsit mai mult pește. Dincolo de acest aspect, flora și fauna au fost profund afectate.

S-a constatat că un număr de șase lacuri sunt deja secate, iar 24 de lacuri sunt secate pe mai mult de jumătate din suprafața acestora. Cea mai afectată este resursa piscicolă, peștele este nevoit să se retragă în ape mai adânci, de asemenea, plantele, care au nevoie de apă pentru a se dezvolta”, explică Liliana Ivancenco, reprezentant ARBDD, potrivit Știrile Pro Tv.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a lansat, începând cu luna noiembrie a anului 2020, trei proiecte care vizează decolmatarea unor canale cu o lungime totală de aproximativ 150 de kilometri. Toate proiectele realizate în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi sunt finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi se vor încheia la finalul anului 2023.


Comentarii Facebook