Joi 9 Februarie

Explozii subacvatice puternice semnalate înaintea scurgerilor de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică


Seismologii din Danemarca şi Suedia au înregistrat luni explozii puternice în zonele unde au fost semnalate ulterior trei scurgeri de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, a anunţat marţi Centrul Naţional de Seismologie al Suediei (SNSN), relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Fără nicio îndoială acestea au fost explozii”, a declarat la postul SVT seismologul suedez Bjorn Lund. Un seismograf de pe insula daneză Bornholm a înregistrat luni de două ori mişcări ce reprezintă cutremure de pământ. 

O primă „emisie masivă de energie” de o magnitudine de 1,9 a fost înregistrată în noaptea de duminică spre luni la ora 00:03 GMT, la sud est de insula Bornholm, apoi încă una, de o magnitudine de 2,3 la ora 17:04 GMT luni seară, la nord de aceeaşi insulă, precizează seismologul citat.

Cele trei mari scurgeri de gaze sunt în prezent vizibile de la suprafaţa apei, provocând clocote cu diametre între 200 de metri şi un kilometru, potrivit imaginilor de la faţa locului difuzate de armata daneză. Livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. 

Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaze. Cele trei scurgeri de gaze par să indice mai degrabă un sabotaj decât un accident, dar nu este clar cine şi de ce ar fi recurs la o asemenea acţiune.


Comentarii Facebook