Părintele Calistrat, despre incidentul cu enoriașa pe care a pălmuit-o la Mănăstirea Vlădiceni: „Sunt două copile nemăritate. Au puțină isterie”


Preotul Calistrat a vorbit despre incidentul de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, când acesta a fost filmat în timp ce lovește peste față, cu putere, o femeie, aceasta căzând la pământ. Polițiștii au fost imediat sesizați de enoriașă, care a reclamat că atât ea, cât și sora acesteia au fost lovite de preot. 

Părintele Calistrat a vorbit într-un interviu despre motivul pentru care a recurs la gestul şocant de la Mânăstirea Vlădiceni. Părintele a sugerat că cele două femei ar fi cunoscute pentru comportamentul neadecvat din biserică, încercând totodată să ducă în ispită credincioşii sau preoţii. 

„Sunt două copile nemăritate. Au puțină isterie”

Sunt două copile nemăritate. Eu cred că au deviaţie de comportament sau puţină isterie, cum spunem noi în termeni populari. Pentru că de când au luat mormintele alea acolo au început cumva să domine mânăstirea. Au început să creeze un conflict între credincioşii de la biserică. Prima dată le-am şi spovedit, au mama moartă de Covid, am stat cu ele ore întregi de vorbă şi la un moment dat mi s-au părut agasante şi le-am spus: Eu am multă lume, nu mai pot sta cu ceasul, luaţi alţi preoţi”, a declarat Părintele Calistrat.

Au schimbat mai mulţi preoţi de acolo. Şi ţinta lor a fost părintele mai frumuşel şi mai tânăr. L-au invitat prima dată la o cafea, după au zis să îl înveţe el cum să spovedească şi am spus: Pune şi tu punct că o să intrii într-o ispită. Acum fac aluzie la părintele Visarion cu pipăirea şi nu cu corectitudinea. Ele nu s-au potolit. A fost să stea o săptămână la mânăstire şi ele s-au dus să îl caute personal la el acasă. Eu le-am interzis. Au început să zică că sunt oameni în biserică care se uită la el”, a mai explicat acesta. 

„Sunt persoane cu dificultăți miintale. Una mi-a pus piedică și m-am dus cu genunchiul de trotuar”

Sunt două persoane cu dificultăţi mintale. Când m-am dus să vorbesc cu ele paşnic, ele au luat-o cu isteria. Şi au scos telefonul să mă filmeze. Şi când să îl iau, cealaltă mi-a pus piedică şi m-am dus cu genunchiul în trotuar. M-am ridicat, am împins-o de umăr şi i-am pus paznicului să le dea afară”, a mai declarat preotul. 

Preotul a lovit cu putere o enoriașă după slujbă

În imaginile care au devenit virale, se vede cum părintele Calistrat Chifan se apropie de o femeie din spate, iar câteva secunde mai târziu îi trage o palmă peste față. Luată prin surprindere și lovită cu putere, femeia cade la pământ. Pe fundal se aud vocile enoriașilor care critică comportamentul nepotrivit al părintelui. Alături de părintele Calistrat se pot observa și alți preoți. 

Vezi și: VIDEO - Femeie, lovită cu brutalitate de un preot, chiar în curtea unei mănăstiri

PJ Iași confirmă că cercetează incidentul şocant. Două femei au depus plângere împotriva preotului Calistrat şi susţin că au fost agresate în curtea lăcaşului de cult. „La data de 9 noiembrie a.c., în jurul orei 18:00, polițiștii Secției nr. 5 Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie, despre faptul că atât ea cât și sora sa au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau la un lăcaș de cult. În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și luării măsurilor legale”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași, potrivit Libertatea

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au avut o poziție neutră vizavi de cele întâmplate: „Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. 


Comentarii Facebook