Până la 2 ani de închisoare și 90.000 de lei amendă, pentru cei care creează și distribuie materiale ,,deep-fake” nemarcate. Legea intră la vot


România a fost asaltată în ultima vreme de sute de clipuri de tip deep-fake. Deși pot părea inofensive, de multe ori, aceste materiale video sunt folosite pentru a păcăli cetățenii. 

Infractorii utilizează acest tip de conținut, creat cu ajutorul inteligenței artificiale generative pentru a obține câștiguri financiare sau pentru a santaja victimele. Folosindu-se de imaginea și numele unor persoane publice, unii escroci promovează diferite ,,oportunități de investiții”, acestea fiind în mare parte escrocherii. 

Pentru a combate acest fenomen, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat că săptămâna viitoare va fi supusă la vot o inițiativă legislativă împotriva „deep-fake”. 

„Săptămâna viitoare o să fie supusă la vot această iniţiativă legislativă, care prevede următorul lucru: cei care creează astfel de conţinut, fără să scrie explicit pe cel puţin 15% din suprafaţa clipului video sau a fotografiei că este un clip video artificial generat de un soft de inteligenţă artificială generativă, riscă inclusiv închisoare până la doi ani (...).

 Cei care fac riscă - pe lângă amenzi - inclusiv închisoare. Cei care distribuie un astfel de conţinut, ştiind că este unul care nu reflectă realitatea, riscă să fie amendaţi cu sume între 600 de lei şi 90.000 de lei”, a spus Bogdan-Gruia Ivan, joi seară, la TVR Info.


Comentarii Facebook