Mircea Geoană spune că 75% din forţele ruse sunt blocate în Ucraina


NATO nu crede că statele din jurul Ucrainei sunt în pericol, pentru că peste 75% din forţele ruse sunt blocate în Ucraina şi suferă pierderi masive. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Preşedintele (Vladimir) Putin trebuie să oprească războiul imediat, să retragă acum toate trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei şi să se angajeze în discuţii diplomatice, cu bună credinţă, pentru o soluţionare paşnică şi politică a conflictului. Vreau să reconfirm faptul că NATO răspunde acestei crize cu viteză şi cu unitate”, a declarat Mircea Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnalişti români, potrivit Agerpres.

Acesta a reiterat faptul că ”Moscova nu trebuie să aibă nicio îndoială, NATO nu va tolera niciun atac asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Aliaţilor. Am activat deja planurile de apărare pentru a proteja Alianţa, am crescut gradul de pregătire, am dislocat trupe de pe ambele maluri ale Atlanticului. Astăzi există (...) o sută de mii de militari americani în Europa, aproximativ 40.000 de militari sub comanda directă a NATO (...), majoritatea acestora pe partea de est a Alianţei, inclusiv în Marea Neagră, inclusiv în România, sprijiniţi masiv de forţe aeriene şi navale şi printr-o apărare antiaeriană ranforsată. Este un mesaj de descurajare extrem de important”, a subliniat Mircea Geoană.

Cu peste 75% din forţele ruse blocate în Ucraina şi suferind pierderi masive, nu anticipăm riscuri la adresa securităţii statelor aliate. Vom continua, bineînţeles, să fim vigilenţi, inclusiv pentru a evita riscuri de escaladare a conflictului, dacă nu prin intenţie, prin incidente sau accidente”, a mai dat el asigurări.

Nu sunt elemente care să conducă la îngrijorări cu privire la un atac deliberat al Federaţiei Ruse împotriva ţărilor NATO. Nici în zona Mării Negre, nici în zona Mării Baltice. Nu avem astfel de indicii, iar realitatea militară arată că Federaţia Rusă are dificultăţi şi este prinsă în această greşeală strategică masivă pe care a făcut-o, atacând şi subestimând de fapt Ucraina”, a mai spus el, citat de Digi 24.

El spune că între Nato și Federația Rusă ”este o disproporţie de forţe atât de evidentă” ”încât nu există indicii cu privire la o astfel de acţiune”.

Comentarii Facebook