Ministrul Ioan Deneș: România are printre cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa


Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat, joi, că România are una dintre cele mai mari suprafeţe de păduri virgine din Europa, precizând faptul că în Catalogul naţional este înregistrată o suprafaţă de peste 21.000 de hectare de păduri virgine şi cvasi-virgine.

"România are una dintre cele mai mari suprafeţe de păduri virgine din Europa. La finalul anului 2018 a fost publicat pe site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor Catalogul pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România. Astfel, la data de 24 octombrie 2018, în acest catalog era înscrisă o suprafaţă totală de 5.898,92 de hectare de pădure virgină şi 15.192,6 hectare de pădure cvasi-virgină. În ultimii doi ani, au fost introduse în catalog alte 3.330 de hectare de păduri virgine şi 4.867 de hectare de păduri cvasi-virgine. Conservarea pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor. În aceste sens, la nivelul autorităţii de stat s-au făcut paşi importanţi în vederea finalizării procesului de identificare şi cartare a pădurilor virgine, respectiv cvasi-virgine din România, precum şi în direcţia includerii pădurilor calificate în Catalogul naţional. Lucrul continuă... De asemenea, alte 17.000 hectare de pădure de fag, care nu sunt incluse în Catalogul naţional, au fost înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. România se poate mândri cu o tradiţie în ceea ce priveşte grija faţă de pădurile naturale în care omul nu a intervenit", a afirmat Deneş, potrivit Agerpres.

Ministrul de resort a susţinut ideea educării şi responsabilizării tinerei generaţii faţă de pădurile din România.

"Avem nevoie să acţionăm, în sensul formării tinerei generaţii, cu dragoste faţă de pădure, dar şi cu responsabilitate. Astfel, tinerii de astăzi vor şti ce decizii trebuie luate mâine în legătură cu mediul înconjurător. A nu te interesa ce se va întâmpla atunci când tu ai rămas doar o amintire în memoria urmaşilor este cea mai mare dovadă de egoism, de iresponsabilitate. De aceea, fiecare dintre noi avem datoria sfântă de a cultiva iubirea faţă de pădure copiilor şi nepoţilor noştri. Noi, românii, avem tradiţie în ceea ce priveşte educarea dragostei faţă de pădure. Trebuie să înţelegem că pădurea contribuie la menţinerea sănătăţii aerului, a solului, a apei şi a noastră, a oamenilor. Pădurile nu ne încântă doar ochii şi sufletul, ci sunt cel mai mare aliat în lupta cu marea încercare prin care trece planeta din cauza schimbărilor climatice. Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că, în 2030, populaţia globului va fi de aproximativ 8,5 miliarde de oameni, iar în contextul supra-populării planetei, pădurile prin potenţialul lor vor deveni o sursă importantă de asigurare a hranei", a spus Deneș.

Demnitatul a mai precizat că atât oamenii politici şi liderii comunităţilor locale, cât şi omul simplu trebuie să conştientizeze importanţa fundamentală a pădurii.

"Toată lumea trebuie să conştientizeze importanţa fundamentală a pădurii, de la oameni politici la liderii comunităţilor locale, de la omul cu educaţie înaltă până la cel care culege urzici, ghiocei sau ciuperci într-o pădure. De cele mai multe ori, omul simplu ştie mai bine decât mulţi alţii că pădurea oferă hrană, nişte vreascuri pentru foc sau o brumă de venit suplimentar. Chiar dacă acest om nu cunoaşte termenul pompos de dezvoltare durabilă, el ştie că numai ocrotind pădurea şi conservându-i biodiversitatea poate avea o viaţă mai bună, iar odată cu el şi noi toţi", a menţionat ministrul Apelor şi Pădurilor.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a organizat joi, la Academia Română, simpozionul cu tema "Pădurile şi Educaţia. Activitatea silvicultorilor în dezvoltarea şi apărarea pădurilor - mijloc de educare în spiritul respectului faţă de pădure".

Evenimentul, organizat alături de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură "Silva", Confederaţia Consilva şi Confederaţia Sindicală Naţională "Meridian", marchează Ziua Internaţională a Pădurilor.


Comentarii Facebook