Vineri 30 Iulie

Iohannis spune că încă nu este nevoie de carantină națională


Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, în cadrul unei conferinâe de presă, că în acest moment nu se impune o nouă carantină totală, așa cum a fost în primăvară. 

Aflăm de la buletinele de știri că la noi pandemia este în extindere, dar în realitate lucrurile au fost gestionate bine până acum. Statele de care vorbiți au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat și la populație. În unele state europene s-a ajuns să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru, de aceea spun de fiecare dată, autorităților și populației, să combată eficient extinderea acestei epidemii. (...) Nu ne dorim un așa numit lockdown. Deocamdată, stituația nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”, a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă românii ar trebui să se aștepte la noi restricții, având în vedere creșterea mare a numărului noi de cazuri de COVID-19, conform Digi 24.

Cu privire la afirmațiile făcute la adresa Avocatului Poporului, atunci când România înregistra circa o mie de cazuri zilnice, iar acum când sunt peste 5.000 de cazuri zilnice, președintele a fost întrebat cine se face vinovat.

În ce privește situația de la Unifarm, cu siguranță acele ventilatoare trebuie puse în circulație și folosite acolo unde este nevoie de ele. Sunt convins că asta se va întâmpla în viitorul apropiat. În ceea ce privește numărul de bolnavi, suntem în pandemie și ceea ce s-a putut face, s-a făcut. Nu cred că trebuie să căutăm acum vinovați, noi trebuie să căutăm soluții pentru a evita răspândirea necontrolată a bolii în populație”, a răspuns Iohannis.

Cu siguranță este de dorit să avem același date de la toate instituțiile. Datele prezintă fluctuații mari de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic. Să răspândește ba mai mult, ba mai puțin, noi sperăm mai puțin. Știm că numărul de testări este diferit de la o zi la alta. În weekend este mai mic, de acolo apar alte fluctuații. Ceea ce mă îngrijorează e numărul de internări la ATI și, regretabil, numărul de decese. Avem de a face cu o provocare și în zona de prevenție și în zona spitalicească”, a mai spus șeful statului.

Comentarii Facebook