Duminica 27 Noiembrie

Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a: Regatul Unit își conduce azi regina pe ultimul drum. „Este o zi care va intra în istorie”


Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a murit, joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Noul suveran proclamat al țării este fiul său cel mare, Charles al III-lea. Regatul Unit și-a putut lua rămas bun de la cea care a avut cea mai lungă domnie din istoria sa, 70 de ani, până luni 19 septembrie, când au loc funerariile Reginei Elisabeta a II-a. Regele Charles al III-lea a găzduit duminică seara un dienu la care au venit toți liderii și invitații care participă luni la funeralii. Printre ei, și președintele României, Klaus Iohannis. În acest timp poliția și autoritățile din londra se pregătesc să dea piept cu cea mai mare provocare de securitate din istoria lor. 

klaus iohanis inmormantare regina.jpg

Funeraliile de stat urmează să aibă loc luni, la ora 12:00, la Abaţia Westminster. Procesiunea va însoţi sicriul de la Westminster Hall până la mănăstire. Parcursul va dura mai puţin de 10 minute, iar pe  traseu vor fi aliniai membri ai Royal Navy şi Royal Marines. Aproximativ 200 de muzicieni vor fi prezenţi, inclusiv cimpoieri şi toboşari din regimentele scoţiene şi irlandeze.  

După funeralii, sicriul va fi urcat pe un afet de tun şi va fi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric. Sicriul va fi apoi dus la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct.

Slujba religioasă va avea loc la ora 17:00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei de înmormântare, la care vor participa membri apropiați ai familiei. Atunci, nu vor avea acces fotografi şi camere de luat vederi. Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar. 

chapel.jpg

Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret. Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul „God Save The King”. Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei. 


Comentarii Facebook