Imagini cu elicopterele ucrainene care au aterizat la Ghimbav, Brașov. Dîncu spune că rușii au lansat un fake news - VIDEO


Ministrul Apărării, clujeanul Vasile Dîncu, a spus că în România nu sunt aeronave de luptă ucrainene și că rușii au lansat un fake news.

Miercuri, 9 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării a lansat ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, care astfel ”nu iau parte la confruntări”.

Afirmația este un fake news, obișnuit pentru comunicarea Kremlinului, deci nu corespunde adevărului.

Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene. Cel mai probabil, se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie - prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina, aterizarea de urgență în România.

În scurt timp, ministrul ucrainean al apărării și-a cerut scuze pentru acest incident, iar ministerul român al Apărării a comunicat cu maximă transparență situația acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă de către autoritățile române a normelor legislative naționale și internaționale aplicabile în astfel de situații, fapt cunoscut, cu siguranță, de reprezentanții Federației Ruse.

Aeronava a fost returnată autorităților ucrainene, fără armament la bord și, evident, nu se mai află pe teritoriul României.

În același mod, autoritățile române au comunicat transparent situația celor 14 elicoptere ucrainene civile, neînarmate care au tranzitat spațiul aerian românesc. Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.

În urma primirii aprobărilor de survol din partea autorităților române, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse marți, 8 martie, și miercuri, 9 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, iar aeronavele se află deja la destinația finală. Vă invit să vă informați, pe cât posibil, din surse oficiale.

Colegii mei din Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pun la dispoziția mas-media, dar și publicului larg, toate detaliile necesare pentru a asigura informarea corectă a românilor”, a transmis Vasile Dîncu.

Știri de Cluj a primit imagini cu elicopterele care au aterizat marți la Ghimbav.

Comentarii Facebook