Gratuitate la transportul feroviar pentru refugiații ucraineni. Alte țări europene au luat deja această măsură


Tot mai multe țări din Europa au început să asigure transport gratuit pentru refugiații ucraineni. Marți, 1 martie, ministrul Transportului, Sorin Grindeanu, a declarat că refugiații din Ucraina beneficiază de gratuitate la transportul feroviar din țara noastră încă de la începutul migrării în masă a acestora.

Până acum, gratuitatea la transportul feroviar pentru cetățenii ucraineni care fug de ororile războiului a fost  aplicată în Austria, Germania, Franța și Polonia. În toate cele șase zile de invazie, din Ucraina au fost evacuați peste jumătate de milion de oameni, iar exodul continuă. 

Refugiații ucraineni vor avea parte de gratuitate la transportul feroviar. Inclusiv numărul de vagoane se va suplimenta 

CFR Călători sprijină și acum acest transport gratuit al refugiaților. Gratuitatea este în vigoare încă de la începutul crizei, dar nu am vrut neapărat să anunțăm acest lucru. Oamenii circulă gratuit în România și vor circula în continuare pe tot parcursul acestor evenimente pe care ni le dorim să fie cât mai scurte, iar pacea să revină în Ucraina. Transportul gratuit dat de CFR va merge până în zona de graniță”, a declarat marți, 1 martie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a transmis pe pagina sa de facebook o serie de precizări legate de decizia luată.

Pentru a clarifica acțiunile ministerului și ale companiilor aflate în coordonare aduc următoarele precizări:

  • - TOȚI cetățenii ucraineni circulă GRATUIT cu trenurile CFR (pe o perioadă nedeterminată, având în vedere situația din Ucraina);
  • - La nivelul Regionalelor de Căi Ferate București Nord/Cluj/Galați/Iași persoanele refugiate din Ucraina primesc asistență de la autorități locale, ONG-uri;
  • - Au fost create puncte speciale de informare cu translatori, s-au amenajat Săli de așteptare unde primesc apă și hrană;
  • - Garniturile CFR Călători au fost suplimentate cu vagoane pentru a asigura călătoriile gratuite pentru refugiații din Ucraina” 

cfr poza 1.PNG

Și Ministerul Transporturilor din Franța oferă gratuitate refugiaților 

Ministrul francez al Transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, și președintele director-general al SNCF (Société nationale des chemins de fer français, compania feroviară de stat din Franța), Jean-Pierre Farandou, au anunțat luni, 28 februarie, că vor autoriza refugiaţii ucraineni să circule gratuit în trenuri din țara lor, conform publicației franceze La Provence.

Drama care loveşte Ucraina ne atinge pe toţi. Grupul feroviar SNCF şi feroviarii sunt solidari cu refugiaţii ucraineni. La fel ca omologii noştri europeni, le vom permite să circule gratuit în Franţa la bordul TGV şi trenurilor Intercity”, a scris Jean-Pierre Farandou pe contul său de Twitter.

cfr poza 2.PNG

Germania, Austria și Polonia sprijină refugiații prin bilete gratuite la transportul feroviar de lung parcurs

Aceași măsură a fost luată și în Germania. „În colaborare cu căile ferate poloneze, Deutsche Bahn se pregătește să pună în circulație vagoane și trenuri suplimentare”, dacă refugiații ucraineni care vor să scape de război sosesc în masă, a precizat compania națională feroviară germană, citată de postul de radio francez Europe 1.

Astfel, Germania a autorizat, începând de duminică, 27 februarie, circulația gratuită la bordul trenurilor de lung parcurs pentru toți refugiații ucraineni care vin din Polonia. Anunțul DB a venit după ce autoritățile de la Berlin s-au arătat dispuse să primească ucraineni și să ajute masiv țările care au frontieră comună cu Ucraina, în special Polonia.

Duminică, 27 februarie, Austria a anunțat aceași decizie. Ministrul austriac al Transporturilor, Leonore Gewessler, a anunțat pe Twitter că a ajuns la un acord cu compania feroviară de stat ÖBB pentru ca ucrainenii care se refugiază din țara lor să poată utiliza trenurile operatorului fără a plăti bilete. „În perioada în care trăim, este crucial să dăm un ajutor rapid și simplu. Este exact ceea ce facem noi acum”, a adăugat ea.

 În Polonia, refugiații au circulat de la bun început gratis cu trenul.


cfr poza3.PNG


Comentarii Facebook