Gata nu mai vin rușii peste noi! Vasile Dîncu a verificat buncărele: „suntem pregătiți pentru orice situație”


Clujeanul Vasile Dîncu, ministru al Apărării Naționale a declarat marți, într-o conferință de presă, 8 februarie, că verificarea buncărelor se face în fiecare an, în mod regulat. „Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație”, a spus ministrul.

Vasile Dîncu a explicat că în fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție. De asemenea, ministrul a subliniat că cele mai multe buncăre aparțin Ministerului Afacerilor Interne.

Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție. Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație", a declarat ministrul Apărării.

Câte buncăre are România în eventualitatea unui conflict armat

Dacă mâine ar fi război, buncărele nu ar putea proteja mai mult de două milioane de români în toată ţara. Sunt aproximativ 7.000 de adăposturi de protecţie civilă în întreaga ţară în care s-ar putea refugia maximum 2 milioane de oameni. Nu toate încăperile de urgenţă sunt însă şi funcţionale.

Buncărele strategice sunt proiectate pentru cel mult câteva zile de supravieţuire. 4.000 de buncăre sunt în Bucureşti, iar restul de 3.000 sunt în alte oraşe. Conform legislaţiei în vigoare, orice construcţie nouă cu o capacitate de peste 400 de persoane trebuie să fie prevăzută cu adăposturi pentru populaţie, în eventualitatea unui dezastru, notează psnews.ro. 

Comentarii Facebook