FOTO - Un tânăr de 33 de ani a devenit a zecea persoană care face înconjurul lumii pe jos. A plecat „în lume” acum 7 ani, pe drum a adoptat o căţeluşă


Tom Turcich, din New Jersey, a devenit, în 10 mai, a zecea persoană care a reușit să înconjoare planeta. A făcut asta într-o perioadă de 7 ani și a fost însoțit de câinele său, Savannah, care a devenit primul câine care a reușit acest lucru, potrivit CNN.

La 21 mai 2022, Tom Turcich, din New Jersey, a devenit a zecea persoană care a reușit să facă înconjurul planetei pe jos, iar în experiența aceasta a fost însoțit de, Savannah, câinele său, care a devenit astfel primul patruped care a reușit această performanță. Cei doi au fost întâmpinați cu mare fast acasă, de prietenii și familia lui Turcich, dar și de mulți curioși.

savanah 5.jpg

Tânărul a străbătut alături de câinele său 48 de mii de kilometri

Momentul triumfător al ajungerii acasă a adus sfârșitul unei călătoriei de șapte ani și 48.000 de kilometri, pentru care s-a pregătit cu mult timp înainte, relatează news.ro. „A fost suprarealist”, a declarat Turcich pentru CNN, din casa părinților săi din Haddon Township. „Îmi imaginam de mult timp cum va fi finalul. Iar când s-a întâmplat, erau oameni care se aliniau pe străzi și mergeau cu mine. Emoția principală a fost doar ușurarea. Acest lucru mi-a dominat viața timp de 15 ani, iar faptul că în sfârșit am reușit să las în urmă acest lucru a fost uimitor”, a spus el.

Decesul unei prietene, momentul în care Turcich a decis să profite de fiecare moment al vieţii

Ideea acestei călătorii i-a venit în 2006, când prietena sa Ann Marie a murit într-un accident de jet ski la vârsta de 17 ani. „Aceasta (moartea prietenei - n.r.) a fost foarte formatoare pentru mine”, explică el. „Era o persoană mult mai bună decât mine. Și am înțeles că voi muri într-o zi și că se poate întâmpla în orice moment. Și am început să reevaluez totul”.

„Mersul pe jos, cea mai bună modalitate de a înțelege lumea”

Mi s-a părut mersul pe jos cea mai bună modalitate de a înțelege lumea și de a fi forțat să ajung în locuri noi”, spune el. „Nu am vrut doar să merg la Paris și la Machu Picchu, ci am vrut cu adevărat să înțeleg lumea și să văd cum trăiesc oamenii zi de zi”.

savanah 6.jpg

Un înger păzitor 

Odată ce s-a angajat în această călătorie, Turcich a început să planifice traseul, încercând în același timp să strângă fonduri pentru călătoriile sale. A reușit să economisească suficient pentru a rezista aproximativ doi ani pe drum, lucrând în timpul verii, în timp ce era la facultate, și mutându-se înapoi la părinții săi după ce a absolvit. Cu toate acestea, cu puțin timp înainte de a pleca, proprietarul unei companii locale, Philadelphia Sign, a aflat despre planurile sale și a decis să îi sponsorizeze călătoria.

S-a întâmplat ca el, omul de afaceri, să o cunoască pe Ann Marie și familia ei. Și a vrut doar să mă sprijine cum a putut”, spune el.

La aproape nouă ani după ce i-a venit ideea, Turcich a făcut primul pas al călătoriei sale în jurul lumii.

Savannah, adoptată în timpul călătoriei, de la un adăpost de animale din Texas

savanah 2.jpg

În prima etapă a călătoriei, a mers pe jos din New Jersey până în Panama. După aproximativ patru luni, Turcich și-a achiziționat tovarășul de drumeție, cățelușa Savannah, de la un adăpost de animale din Austin, Texas. Deși inițial nu a avut nicio intenție de a-și lua un câine, Turcich se chinuia să se relaxeze, în special când se culca în campinguri, și se trezea constant în timpul nopții convins că „aude ceva venind”.

El a considerat că a avea lângă el un prieten blănos care să „vegheze” în timpul nopții ar face toată diferența, iar acest lucru s-a dovedit a fi adevărat. „A fost fantastică”, spune el despre Savannah. „Este pur și simplu plăcut să ai pe cineva cu care să împărtășești câteva momente”.

savanah 1.jpg

Odată ajunși în Panama, cei doi au zburat peste Darien Gap, o porțiune de junglă înșelătoare între Panama și Columbia. După acel prim an pe drum, Turcich și-a creat un cont pe platforma de donații Patreon, astfel încât cei care îl urmăresc să aibă opțiunea de a contribui la finanțarea călătoriilor sale. O mare parte din al doilea an a fost petrecută mergând pe jos de la Bogota, Columbia, până la Montevideo, Uruguay, unde au luat un vapor spre Antarctica.

savanah 3.jpg

6 continente, 38 de ţări, 48.000 de kilometri

În timpul plimbării lor prin lume, cei doi au traversat împreună șase continente și 38 de țări, petrecând cele mai multe nopți cu cortul.

Guinness World Records stabilește ca cerințe pentru o circumnavigație pe jos parcurgerea a 18.000 de mile (aproximativ 30.000 de kilometri) și traversarea a patru continente, un obiectiv depășit de Turcich. Într-o zi obișnuită, el și Savannah mergeau pe jos între 18 și 24 de mile (aproximativ 29 și 38 de kilometri). „Lucrul cu Savannah era că avea mult mai multă energie decât mine, întotdeauna”, spune el. „Mersul pe jos dintr-o țară în alta este tot ce a cunoscut ea vreodată. Erau momente când mergeam prin deșert și eu mă prăbușeam la sfârșitul zilei, iar ea venea cu un băț și voia să se joace”.

Odată ce s-au întors cu pe pământ american, Turcich a fost mai nerăbdător ca niciodată să termine lunga călătorie și să se întoarcă la viața normală: „Șapte ani este o perioadă lungă de timp. Odată ce s-a văzut sfârșitul călătoriei, abia așteptam să mă întorc. Eram pregătit să stau din nou cu prietenii și familia mea și să nu-mi împachetez cortul în fiecare dimineață”.

savanah 4.jpg

Comentarii Facebook