O fetiţă de doar 10 ani nu poate întrerupe o sarcină survenită în urma unui viol, din cauza aplicării legii anti-avort din SUA


O fetiță în vârstă de doar 10 ani din Ohio nu poate face întrerupere de sarcină din cauza legii aplicată săptămâna trecută în SUA, în care se precizează ca avortul este ilegal. 

Fetița este însărcinată în șase săptămâni și trei zile, iar acum încearcă să ajungă în Indiana pentru a opri sarcina survenită în urma unui viol. Ginecologul care a consultat-o în Ohio a căutat sprijin în Indiana pentru a o putea ajuta pe minoră să facă înterupere de sarcină. Încă de miercuri, legea a început să fie aplicată în cazul sarcinilor care au șase săptămâni în mai multe state. 

Mai multe grupuri de activiști su deschis un proces în Ohio în încercarea de a bloca legea, dar fără succes. Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite a eliminat dreptul constituţional la întrerupere de sarcină, iar Ohio este unul dintre statele care au interzis de jure şi de facto acest drept. Indiana este încă în aşteptare şi încearcă să-şi formuleze propria lege privind avortul în cursul lunii iulie, deşi oamenii se tem că se va vota pentru interzicerea întreruperii de sarcină.

„Bărbaţii violează fetiţe iar alţi adulţi au libertatea de a decide că ele trebuie să păstreze copilul”

Este un coşmar. Bărbaţii violează fetiţe iar alţi adulţi au libertatea de a decide că ele trebuie să păstreze copilul, să nască şi să devină părinţi. La vârsta de 10 ani. E frustrant. Asta a fost posibil pentru că americanii l-au votat pe Trump. Toţi vom suferi repercusiunile acestor alegeri pentru generaţii întregi”, este de părere americana Holly Kearl, activistă și autoare. 

Președintele american este împotriva legii

Joe Biden a criticat vineri hotărârea Curţii Supreme, care a anulat decizia istorică Roe vs Wade privind avortul, şi se teme că sănătatea şi viaţa femeilor americane sunt acum în pericol. Interzicerea avortului nu înseamnă, aşa cum istoria arată, că femeile nu vor mai face avort, ci îl vor face punându-şi sănătatea (şi nu doar cea reproductivă) şi viaţa în pericol.

Şi în Europa sunt probleme. Dreptul la întrerupere de sarcină este în pericol întrucât conservatorii au din ce în ce mai multă putere politică. În România, spre exemplu, au existat, de-a lungul anilor, proiecte legislative care să îngreuneze dreptul la avort, însă specialiştii pe drepturile omului s-au opus vehement.


Comentarii Facebook