Marti 31 Ianuarie

Florin Piersic este în doliu. A pierdut un bun prieten: „Mi-e greu să cred că te-am pierdut”


Doliu în teatrul românesc! A murit unul dintre cei mai cunoscuți actori din România, Constantin Codrescu. În acest context, Florin Piersic și alți artiști și-au exprimat gândurile și au transmis condoleanțe familiei îndoliate.

Actorul și regizorul Constantin Codrescu, devenit celebru în 1955 pentru rolul Ghiţă din filmul „La moara cu noroc”, a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 91 de ani, a anunţat fiica acestuia luni, 14 noiembrie.

Îndrăgitul actor Florin Piersic a jucat în mai multe filme alături de Codrescu și a transmis un mesaj de adio pe pagina sa de Facebook pentru prietenul său. 

Acum, târziu în noapte, sau prea devreme în acest început trist de zi, am aflat cu mare mâhnire de plecarea ta, dragul meu artist de excepţie, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastră până în ultima zi a vieţii tale şi mi-e greu să cred că te-am pierdut…”, a scris Florin Piersic. 

codrescu.jpg

Cine a fost Constantin Codrescu

În 1951 a absolvit Institutul de teatru din București. Între 1976 - 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș. Constantin Codrescu este cetățean de onoare al acestui municipiu. 

În 1951 a absolvit Institutul de teatru și film, București. 

Importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune cu precădere până în 1989. Colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Un rol principal de referință: GHIȚĂ, din "LA MOARA CU NOROC" (după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu. 

1976 - 1989. Activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc. 

Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din "Frații Karamazov" după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu. 

A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene. 

În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din "Inimă de boxer", alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu. 

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. 

A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate. 

În 2022 a fost distins cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii. 

Comentarii Facebook