Energizantele, interzise minorilor prin lege! Amenzi de zeci de mii de lei pentru nerespectarea reglementării


Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, proiectul de lege prin care se interzice vânzarea sau distribuirea gratuită către minori a băuturilor energizante.

Este vizată inclusiv vânzarea prin automatele comerciale.

Proiectul va intra cel mai probabil marţi la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor, a anunţat preşedintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis, potrivit Agerpres.

Potrivit formei adoptate de Senat, proiectul include în categoria băuturilor energizante şi a derivatelor acestora băuturile care conţin combinaţii variate de alcool, carbohidraţi, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanţe, precum:

  • cafeina,
  • taurina,
  • carnitina,
  • guarana,
  • glucuronaolactona
  •  alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Proiectul defineşte totodată şi modalitatea de etichetare clară a acestor produse, în conformitate cu normele europene.

De asemenea, se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora, în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces a elevilor în aceste unităţi – pe o rază de 1.000 de metri.

,,Se măreşte cuantumul sancţiunilor – amenzi de până la câteva zeci de mii de lei pentru abateri repetate şi nerespectarea acestei reglementări. (…) Dacă e nevoie să suplimentăm aceste sancţiuni, pentru că nu vor fi suficiente cele pe care le-am revăzut în această lege, bineînţeles că suntem deschişi pentru aceasta”,  a declarat preşedintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis.

Proiectul introduce amenzi de la 100 lei la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.


Comentarii Facebook