Joi 2 Februarie

Dispar beneficiile din starea de alertă. Ce se întâmplă din 9 martie cu românii care au buletinul expirat


După mai bine de doi ani în care România s-a aflat în stare de alertă, Guvernul a decis să renunțe la prelungirea acesteia, Iar odată cu această modificare, vom scăpa de multe restricții. De exemplu, de miercuri, 9 martie, carantinarea sau izolarea nu vor mai exista. Dar tot atunci vor dispărea și anumite beneficii aduse de această stare de alertă implementată timp de doi ani în țara noastră. 

Concret, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu, nu vom mai avea nevoie de el pentru a intra la mall, într-o sală de cinema sau de spectacole, în contextul în care nu va mai exista o bază legală prin care să se impună restricţii. Şi acele culoare special create la intrarea în mall-uri vor fi desfiinţate.

Totodată, masca de protecţie nu va mai fi obligatorie nici în spaţii deschise şi nici în spaţii închise. Însă medicii recomandă totuşi să o purtăm în locurile aglomerate. Se vor organiza şi spectacole, iar elevii vor învăţa exclusiv în bănci, la şcoală.

Documentele expirate nu mai au valabilitate

Odată cu „dispariția” stării de alertă, dispar însă şi beneficiile. Dacă în ultimii doi ani documentele expirate erau în continuare valabile, odată ce starea de alertă va fi ridicată, toate aceste documente vor mai fi valabile cel mult 90 de zile, iar apoi trebuie reînnoite.

Klaus Iohannis a declarat, vineri, 4 martie, că starea de alertă nu va fi prelungită după data de 8 martie 2022, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Președintele a precizat că, odată cu ridicarea stării de alertă, unele restricții vor fi de asemenea eliminate. Ministerul Sănătății este cel care va gestiona, în continuare, efectele pandemiei de coronavirus pe teritoriul României.


Comentarii Facebook