Joi 24 Octombrie

Corupții scapă de închisoare. Alina Bica, arestată în Costa Rica, scapă de pedeapsă


Magistraţii instanţei supreme au suspendat pedeapsa de 4 ani de executare pentru fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, în urma contestației faţă de formarea completurilor de 5 judecători.

Un alt penal, fostul şef ANAF, Şerban Pop, condamnat tot la 4 ani de închisoare, în acelaşi dosar, a beneficiat și el de același tratament. 

Magistraţii Instanţei supreme au dispus suspendarea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare a fostei şefe DIICOT, Alina Bica, după ce apărătorii săi au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi pentru fostul şef ANAF, Şerban Pop, condamnat tot la 4 ani de închisoare, în acelaşi dosar, scrie Mediafax.ro.

Judecarea contestaţiei în anulare formulate de Alina Bica va avea loc în 21 ianuarie, când va trebui să se prezinte.

În acest dosar, Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea făptuitorului, după ce i-a ridicat sechestrul asigurator asupra acţiunilor lui Adriean Videanu. Sechestrul asupra acţiunilor fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu era cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Deciziile au fost luate de Completul 2 de 5 judecători de la instanţa supremă, format din Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana şi Popa Rodica Aida. Dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare, este judecat de tot Completul 2.

Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnata Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2067/1/2017. Fixează termen pentru soluţionarea contestaţiei în anulare la data de 21 ianuarie 2019, Sala Secţiei penale, pentru când se va cita contestatoarea condamnată. II. Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.1057 din 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2471/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 117 din 26 iunie 2018 (...) până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare”, se arată în minuta instanţei, în privinţa Alinei Bica.

În prezent, Alina Bica este arestată într-o închisoare din Costa Rica, până la soluţionarea procedurii de extrădare a acesteia, însă decizia judecătorilor de la ÎCCJ va fi comunicată autorităţilor din acel stat.

Alte decizii similare au fost luate în cazul altor corupți, Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova, puși în libertate pe același viciu semnalat de șeful PSD, Liviu Dragnea. Cei trei au fost eliberați din închisoare.

Comentarii Facebook