Miercuri 22 Septembrie

Certificate verzi false, vândute pe bani grei în România. Dealerii fac mii de euro pe zi


Afacere bănoasă, dar cu iz penal, la noi în România. În plin sezon estival, pe internet au început să se vândă pe bani grei, certificate verzi false. Dealerii ajung să facă mii de euro în fiecare zi, din doar câteva comenzi.

Certificate COVID false, care îmbogățesc dealerii

Dealerii din România au decis să facă afaceri ilegale cu certificatele verzi pentru călătorie. Dacă alegeţi să treceţi ilegal prin punctele de frontieră, vă puteţi alege cu dosar penal.

Cât costă un certificat fals? Antena 3 a dezvăluit prețurile impuse de dealeri, cu ajutorul unei camere ascunse.

Cam 300 euro. (...) 200 ultimul preţ. Să-mi dai tu datele tale pe telegram şi rezolvăm”, a spus bărbatul.

În funcție de „calitatea" serviciului, un dealer poate să facă chiar şi o mie de euro din doar câteva cereri pe zi.

Pe piața neagră, certificatele verzi se vând ca pâinea caldă. Deja s-au intensificat controalele la frontieră. Cine alege totuşi să treacă ilegal la punctele de frontieră riscă să se aleagă cu un dosar penal.

În cazul în care o persoană se prezintă la punctul de trecere al frontierei Giurgiu cu un certificat asupra căruia planează suspiciuni de falsificare, persoana este trimisă în linia 2 de control pentru verificări amănunţite, este îndrumat către DSP, iar dacă aceştia ne confirmă că certificatul nu apare nici în baza lor de date Poliţia de Frontieră demarează acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri oficiale”, a spus Răzvan Păun, polițist la Poliția de Frontieră.

Polițiștii avertizează că „metoda” se răspândește rapid în ţară.

La Caransebeș, o firmă de transport falsifica astfel de certificate şi le valorifica prin călători în scopul prin care aceştia le puteau folosi să călătorească în străinătate”, a declarat Bogdan Ghebaur, de la IGPR.

Şi autorităţile italiene au prins o reţea care oferea spre vânzare certificatele digitale.

Cumpărătorii îşi puteau primi documentele imediat după ce virau în conturile traficanţilor sume ce puteau ajunge şi la mii de euro. Toţi cei implicaţi riscă acum să se aleagă cu ani grei de închisoare.Comentarii Facebook