Miercuri 24 Aprilie

Cercetătoare de origine română din Viena: „Croatul nu e așa timid și umil, d-asta e acum în Schengen”


Austria nu s-a lăsat înduplecată și a blocat aderarea României la Schengen, iar eșecul Schengen lasă urme. Locuind de un deceniu în Austria, cercetătoare senior la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale, Daniela Pisoiu spune că a trecut vremea iluziilor, iar boicotul austriecilor este justificat. 

Amintim că Austria nu s-a lăsat înduplecată și a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul Miniștrilor de Justiție și de Interne (JAI) al Uniunii Europene, desfășurat joi la Bruxelles. Un vot negativ a venit și din partea Olandei, însă nu pentru România, ci pentru a se opune aderării Bulgariei. În schimb, Croația a primit undă verde și va intra în zona de liberă circulație de la 1 ianuarie 2023. Daniela Pisoiu este expertă în relații internaționale și cercetător senior la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale. Domeniile de interes sunt extremismul și terorismul, notează Libertatea.

Românii trebuie să înceteze cu atitudinea umilă. Noi nu suntem cetățeni de mâna a doua. Avem aceleași drepturi ca orice alt stat membru al UE. Trebuie să înțelegem că nu suntem într-o poziție în care să ne milogim. Noi suntem egalii Austriei și trebuie să ne comportăm ca atare. Croatul nu e așa timid și umil, d-asta e acum în Schengen. Trebuie să fii demn, ferm și să știi să pui condiții clare. Nehammer reacționează la demonstrații de forță. Dacă te vede slab, te dă la o parte. 

Cu asemenea parteneri de conversație nu are niciun sens să vii cu idealisme despre solidaritate. La ei – și mă refer la Guvernul lui Nehammer – nu a funcționat niciodată diplomația. Ei nu răspund decât la forță, să le arăți ce au de pierdut. Și până la urmă e vorba de șantaj, așa cum acționează și ei acum.”, explică Daniela Pisoiu, cercetător senior la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale, pentru sursa citată.

Vetoul dat României și Bulgariei este și o ultimă încercare de care depinde supraviețuirea unui partid politic austriac

Experta a explicat și ce mai are Austria de câștigat prin acest veto pe care ni l-a dat, dincolo de faptul că speră să-i rezolve UE problema imigranților.

Partidul conservator de dreapta (ÖVP, Partidul Popular Austriac, aflat la guvernare și condus de cancelarul Karl Nehammer, n.r.) a fost implicat în multe scandaluri de corupție, multe proiecte de legi și reforme s-au dus pe apa sâmbetei. Dacă tragi linie, nu prea există succese. Drept pentru care se încăpățânează pe problema migrației. De ce? Repetă o rețetă. Când ÖVP a mai fost jos în sondaje, a apărut acest copil-minune al politicii, Sebastian Kurz (a condus guvernul austriac între 2017-2021, cu o pauză de jumătate de an, când a fost demis, n.r.), care a reinventat partidul cu un program antiimigranți. Atunci, Kurz a prezentat drept un mare succes al administrației sale faptul că ar fi închis ruta Balcanilor de Vest. Acum ar fi un semn de eșec al ÖVP dacă ar recunoaște că, în realitate, acea rută e încă deschisă. În acest context vorbește Nehammer despre o altă rută, a Balcanilor de Est. Acest narativ a apărut foarte recent.”, precizează Daniela Pisoiu.

Foto: Libertatea 

Comentarii Facebook