Cele trei imagini prin care Rusia acuza armata ucraineană de înscenarea masacrului de la Bucha, demontate de un grup de jurnaliști


Jurnaliștii de la France 24 au analizat mai multe imagini publicate pe conturi pro-ruse de Twitter, în care Ucraina era acuzată că a înscenat masacrul de la Bucha. Scoase din context, imaginile nu aveau nicio legătură cu realitatea din teren, însă asta nu a împiedicat mii de sceptici să le distribuie mai departe.

Soldații ucraineni „plimbă” cadavrele după bunul plac

Un videoclip care a adunat aproape 14.000 de vizualizări, postat pe Twitter pe data de 6 aprilie, a făcut înconjurul lumii în câteva ore, ceea ce i-a dat peste cap pe internauți a fost descrierea cât se poate de manipulatoatre a imaginilor prezentate: „Ce e asta? De ce mută cadavrele în acest mod soldații ucraineni?

poza 1 inscenare.jpg

În imagine se poate observa, într-adevăr cum soldații în uniformă ucraineană mută un cadavru, însă, explicația a venit mai târziu. Cadavrul a fost mișcat pentru a șterge urma unei tragedii, nu pentru a înscena una. Pentru a descoperi originea acestei înregistrări viralizate, jurnaluștii au apelat la mai multe tehnici speciale de investigație care până la urmă au dat roade.

Imaginile cu soldații ucraineni mutând cadavre a fost publicată de Associated Press pe data de 2 aprilie, fiind surprinse în orașul masacrat Bucha, iar în descrierea videoului publicat de aceștia se explică destul de clar ce făceau militarii: „Soldații ucraineni, urmați de o coloană de tancuri și blindate, atașează cabluri de cadavre și le înlătură de pe străzi, de teamă că ar putea avea dispozitive explozive asupra lor”, se arată în descrierea videoului. 

Manechine în loc de cadavre?

Un alt video postat pe Twitter, tot pe data de 6 aprilie, arată cum doi bărbați ce par a purta uniformă militară pun bandă adezivă pe un manechin. „După morții fake de Covid 19, uitați-vă la morții fake din război”, a scris autorul tweet-ului, ce a adunat peste 16.000 de vizualizări și 800 de like-uri.

poza 2 inscenare.jpg

În realitate, imaginile au ost filmate pe data de 29 martie și au fost luate de pe canalul de TikTok al actorului rus Philippe Fedorchuk, care preciza că: „Pregătim manechinul pentru o cascadorie”, imaginea fiind capturată cel mai probabil pe un platou de filmare.

O femeie și-a „înscenat moartea” în Bucha

De asemenea au fost publicate pe mai multe conturi de Twitter pro-ruse două imagini alăturate printr-un colaj, ce înfățișau o femeie alături de un presupus cadavru. Postările sugerau că aceasta și-ar fi înscenat moartea pentru a putea da vina pe forțele ruse. 

poza 3 inscenare.jpg

În realitate, a fost un gest pe care l-au făcut mai mulți ucraineni pe internet, postând o poză cu ei și o poză cu o victimă a războiului, în semn de solidaritate cu civilii morți în lupte.


Comentarii Facebook