Duminica 24 Septembrie

Cei care deţin câini periculoşi riscă amenzi usturătoare! În ce situații se vor aplica sancțiunile


Cei care deţin câini periculoşi ar putea risca amenzi usturătoare dacă îi lasă nesupravegheaţi sau îi plimbă fără botniţă. Un proiect adoptat luni de Senat, ce vizează completarea OUG nr.55/2002 prevede că amenzile pot ajunge la 5.000 de lei, pentru proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi care îi plimbă în locurile publice fără botniţă şi nu îi ţin în zgardă şi lesă. 

Proiectul prevede înăsprirea sancțiunilor pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv. Iniţiatorii proiectului de lege spun că din cauza necunoaşterii prevederilor legislative în vigoare sau din ignoranţă, în locurile publice din România, întâlnim aproape la tot pasul câini periculoşi şi că amenzile mai mari i-ar face mai atenți pe proprietari.

În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancţionare pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, verificările poliţiştilor în locurile publice în vederea respectării OUG 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoşi fără lesă şi botniţă", precizează iniţiatorii, deputaţii PSD Nicolae Georgescu, Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă şi Eugen Neaţă, citați de Agerpres.

Cei care îi lasă nesupravegheați sau îi plimbă fără lesă ori botniță riscă amenzi de până la 5000 de lei, aproape dublu față de cum este în prezent.

Comentarii Facebook