Ce este grupul Wagner. Mercenarii Rusiei aflați în subordinea lui Putin, care l-ar avea ca țintă pe Volodimir Zelenski


Peste 400 de mercenari Wagner au fost aduși în Ucraina. Principalul scop al acestora ar fi lichidarea președintelui Volodimir Zelenski și pregătirea terenului astfel încât Moscova să preia controlul, anunță The Times. Potrivit sursei citate informațiile au ajuns la autoritățile guvernamentale ucrainene care sunt în alertă maximă. 

Ce este Grupul Wagner

Grupul Wagner este o organizație paramilitară rusă. A fost descrisă de unii ca fiind o companie militară privată (sau o agenție de contractare militară privată), ai cărei contractori ar fi participat la diferite conflicte. Inclusiv operațiuni în Războiul Civil Sirian de partea guvernului sirian, precum și, din 2014 până în 2015, în Războiul din Donbas din Ucraina, ajutând forțele separatiste ale republicilor auto-declarate Donețk și Lugansk.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale. Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înfiinţarea unei forţe militare private, datează din anul 2012. În acel an, în aprilie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forţă „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”. 

La acea vreme se lua în calcul legalizarea societăţilor comerciale militare, însă acest proiect a eşuat din cauza opoziţiei armatei şi a serviciilor secrete, care se temeau să-şi piardă poziţiile sale de monopol. În aceste condiţii s-a decis ca Grupul Wagner să acţioneze clandestin, în felul acesta neputând fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totuşi entitatea nu poate deveni independentă de deciziile de la Kremlin, scrie Rador.

Fondatorul Grupului Wagner a fost Dmitri Utkin, care conform rapoartelor serviciilor secrete ucrainene este cetăţean ucrainean. Acesta a fost ofiţer într-o unitate specială GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse). Grupul Wagner a fost creat în anul 2013 şi a funcţionat în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei ca o anexă a GRU (Wagner a fost numele conspirativ al lui Utkin). Compania a fost implicată în anexarea Crimeei în anul 2014.

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat de președintele rus Vladimir Putin, mai notează RFI.

Rusia neagă existența Grupului Wagner

Rusia neagă existența Grupului Wagner, dar raportul din 24 aprilie 2020 al Consiliului de Securitate ONU a afirmat că această armată privată a intervenit în Războiul Civil Libian. Potrivit raportului ONU citat mai sus, Yevgheni Prigoşin a fost prezent în anul 2018 la o întâlnire între ministrul apărării rus, Serghei Şoigu şi liderul rebelilor din Libia, generalul Kalifa Haftar. Ulterior acest lucru a fost explicat prin faptul că Prigoşin – supranumit şi „bucătarul lui Putin” pentru că are şi un restaurant – a fost responsabil de cateringul la evenimentul respectiv, notează rador.ro.

Oficial, grupul Wagner nu există, a scris într-o anchetă BBC, dar se crede până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puţin un contract cu Wagner de când grupul a început să lupte alături de separatiştii proruşi în estul Ucrainei în 2014. În jur de 1.000 de combatanţi ai Wagner se estimează că au luptat alături de generalul Khalifa Haftar în 2019 şi 2020. Canalul BBC în Rusia a cerut unui fost combatant al Wagner să descrie grupul: „Este o structură menită să promoveze interesele statului în afara graniţelor ţării noastre”, potrivit hotnews.ro.

Comentarii Facebook